Фото

Фото

суботу, 4 квітня 2015 р.

Вербна неділя

Вітаю всіх із Вербною неділею.
Весни, добра, миру, любові й прощення!
    Вербна неділя – це народна назва великого церковного свята — Вхід Господній у Єрусалим. Його виникненню послужили біблійні оповіді: коли Ісус Христос в'їжджав до Єрусалима верхи на віслюку, люди стелили на його шляху пальмові гілки. Але пальмових гілок в Україні немає, вони  в нас замінюються вербами, бо вона раніше за інші дерева дає бруньки. 
     Звичай святити вербу дуже старий, бо вже в «Ізборнику» (1073 рік) згадується «Праздьникъ вѣрбъны».  Пише про вербу і Данило Паломник (1095—1108), що відвідав Єрусалим і там бачив «древіе много по брегу Іорданову превысоко, яко вербіе єсть й подобно». То були пальми, що нагадали нашому землякові рідне чернігівське «вербіє».  Молодь жартома била одне одного свяченим вербовим гіллям ще по дорозі із церкви. При цьому треба було промовляти такі слова:
Будь великий, як верба!
Будь багатий, як земля!
Будь сильний, як вода!
        Після «використання» свячену вербу в жодному разі не можна топтати ногами — це великий гріх. І викидати її теж не можна.
      Добрі господарі після повернення з церкви садять на городі по кілька гілочок свяченої верби. Це сприяє гарному врожаю та злагоді в господі. Ті гілки, що залишилися, треба поставити під образами.

День народження Квітки Цісик

4 квітня - День народження видатної української 

співачки Квітки Цісик. Живучи в США, вона 

 лишалася українкою і мріяла про подорож

 на Батьківщину. На жаль, цим мріям не судилося

 збутися...


четвер, 2 квітня 2015 р.

"Одного дня ми подорослішаємо і знову почнемо читати казки"

Чи знаєте Ви, що сьогодні Міжнародний день дитячої книги? Чи лишилася книга улюбленим заняттям дітей? Тривають весняні канікули, погода, звісно, прохолодна, дощова, але з вікон  квартири на дитячому майданчику не бачу жодної дитини. Що ж роблять вони? Проводять час за гаджетами й девайсами, чи таки читають рекомендовану літературу, що здатна повести в захопливий світ пригод?Сподіваюсь, що тебе читають, книго, а значить, фантазують і розвиваються. Дитяча книга - це захопливий міст у Дивокрай. Хто не ступить на нього, назавжди лишиться безнадійно нудним. 

середу, 1 квітня 2015 р.

День містики

У когось День сміху, а в мене день містики

1 квітня День народження Миколи Гоголя 

      Микола Гоголь — геніальний письменник і надзвичайно цікава людина. Його життя багато в чому залишається загадкою й донині. Народився Гоголь 1 квітня 1809 року у Великих Сорочинцях Полтавської губернії (Україна).       

      У 1832 році були опубліковані «Вечори на хуторі біля Диканьки», після яких Гоголь став відомим письменником. Його статус закріпили «Ревізор» і «Мертві душі». Передчуваючи близьку смерть, Микола Гоголь спалив 2 том «Мертвих душ», який ніхто так і не побачив. 19 лютого він висповідався і 4 березня 1852 помер. Навколо смерті письменника ходило багато чуток. Існує версія, що він був похований заживо, оскільки перебував у стані літургійного сну.


неділю, 29 березня 2015 р.

Весна приходить спочатку в душу

За моїм вікном безжальна зимова завірюха, а ще вчора посміхалися блакитноокі проліски. Хочу поділитися з Вами пелюстками власної весни...Не змерзніть...