Фото

Фото

пʼятницю, 10 квітня 2015 р.

Проект "100 великих українців" 2008




Результати  першої десятки були  такі:
1 місце — Ярослав Мудрий 
2 місце — Микола Амосов 
3 місце — Степан Бандера 
4 місце — Тарас Шевченко 
5 місце — Богдан Хмельницький 
6 місце — Валерій Лобановський 
7 місце — В'ячеслав Чорновіл 
8 місце — Григорій Сковорода 
9 місце — Леся Українка 
10 місце — Іван Франко 


Поради учням щодо успішного складання ЗНО

"Для того щоб ви могли впевнено впоратися з тестом у напруженій обстановці зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), почніть готуватись до тестування заздалегідь. А як краще впоратися з цим завданням, вам підкаже цей матеріал".
Повірте, до ЗНО слід готуватися не лише інтелектуально, а й психологічно, оскільки ситуація стресова, а керувати своїм адреналіном може далеко не кожен. Це зовсім не те, що тестування за домашнім ПК з чашкою чаю та довідниками. Ви повинні мислити логічно й тримати себе в руках, адже іспити тільки починаються. Будьте сильними, Ви готуєтеся не лише до ЗНО, а передусім до життя: виважене рішення маєте приймати самостійно й відповідати за нього теж. 

четвер, 9 квітня 2015 р.

Кращі ВНЗ України чекають на тебе

Шість вишів з України увійшли до QS World University

"Опубліковані результати міжнародного рейтингу вищих навчальних закладів QS World University Rankings® 2014/15, який визначає результати діяльності університетів світу за основними академічними показниками.
Рейтинг World University Rankings виходить одинадцятий рік поспіль та має світове визнання, як інструмент оцінювання якості університетської освіти".

Особливо радію за Харківський національний університет імені Каразіна, у якому здобула другу вищу освіту.

Останні дні канікулів. 11-класники, не забудьте про ЗНО!

10,9% вступників не склали пробне ЗНО з української мови

"В Українському центрі оцінювання якості освіти завершено роботу з визначення порогового бала "склав/не склав" за результатами пробного тестування з української мови та літератури. Про це у своєму Facebook повідомив директор центру Ігор Лікарчук.
За його словами, пороговим балом пробного ЗНО з української мови і літератури визначено 35 балів. У визначенні порогового бала брали участь 80 експертів, які працювали в Києві, Одесі, Харкові, Львові, Дніпропетровську, Херсоні, Вінниці, Івано-Франківську та Слов’янську.
"Поріг не здолали 10,9% тих, хто взяв участь у пробному тестуванні та надіслав свої результати до УЦОЯО. Таким чином, рейтингова оцінка за шкалою 100-200 балів буде нараховуватися лише тим, хто отримав 35 і більше балів", - зазначив директор УЦОЯО".

вівторок, 7 квітня 2015 р.

365 птахів Василя Голобородька


7 квітня 2015 року виповнюється 70 років  поету-модерністу  – Голобородьку Василю Івановичу. Творчість нашого земляка знайшла поцінування не лише  в Україні, а й  далеко за її межами.  Разом із усім світом захоплюємося багатою метафорикою та глибокою міфологізацією й символізацією поезії, що вийшла з-під  пера митця. Така творча манера письма  була властива французьким сюрреалістам і прорвалася енергетичним спалахом  творчого  феномену на  Сході України. Життєдайні   птахи Василя Івановича  заполонили небокрай, створивши філігранний краєвид ментальної літератури, який  трансформувався в дискурс.   Поезія сповнена одивнення, вона не відображає час, а вивищується над ним, змушуючи читача випереджати себе інтелектуально, не лише розкодовувати архетип, а й передбачати візію. Перед нами  вербалізоване мислення  людини нового часу, виражене у верлібрі. У ньому орнаментом генетичного коду прописано одвічну приналежність луганців  до України:
Умочу пеннзля в квітучі вишні,
намалюю йому біле чоло,
а на чоло трактори вийдуть
і хрущі загудуть, як село.

А на чолі маятимуть крила –
зелені крила доріг навесні…
І викопаю у чолі очей криниці,
щоб набирати відром пісні!

Я хочу напитися води „Катерини”,
захлинутись в аральських пісках,
обмитися в пожежах Чигирину,
щоб вишень добра принести в руках.

Щоб порізати хлібину правди,
сіллю справедливості посипати по землі!
Я хочу піти у білий празник
і стерти об дорогу не одні постоли…


Хочеться вірити, що  птахи поета  не оминуть нас цієї весни, принесуть на своїх крилах надію і силу, заспівають осанну миру у великодньому небі України.

Вони показали найкращі результати - прислухайтеся до порад

Поради 200-бальників: «Варто вірити в себе, як би банально це не звучало…»

        Омріяні 200 балів таки здобувають щороку найсумлінніші учні України. Сподіваюся, що їх приклад надихне й Вас на подальші звершення. Головне тепер психологічно налаштуватися й повірити в себе, і неодмінно все буде добре.Тож працюймо - останній тиждень канікул.

200 з математики

200 балів з історії України

400 та 600-бальники

понеділок, 6 квітня 2015 р.

Очістьмо мовлення від слів-покручів


До ЗНО залишилося зовсім трішки. Зробімо останні штрихи. Пропоную попрацювати над рубрикою "Культура мови". Очістьмо наше мовлення від кальок, слів-покручів, бо українська звучить так: