Фото

Фото

пʼятницю, 2 жовтня 2015 р.

З ДНЕМ УЧИТЕЛЯ!


Сьогодні діти запитували, коли ж День учителя. У першу неділю жовтня, тобто післязавтра, але вітають педагогів зазвичай у п"ятницю. Певне, тому учні й перепитують. Ви знаєте, я дуже довго тікала від цієї професії: спочатку вступила на спеціальність "Українська мова та журналістика", покладаючи основні сподівання на останню,  потім паралельно здобула другу, заочну, юридичну освіту. Але піти зі школи, втекти від вчителювання не вдалося. Певне, це доля, династія. Починаючи від бабусі, усі жінки по материнській лінії - педагоги. В усіх бабусі, а в мене - Марія Григорівна, в усіх мами, а в мене - Ольга Василівна. Так з пелюшок і вивчила) Тож утекти від свого не можливо. Коли розповідаю про це учням, цікавляться, від чого ж Ви тікали. Від стереотипів, від системи, від... наведу вірш із Фейсбуку без редагування.

Осінь

Осінь крокує ледве чутною жіночою ходою. Тендітна й гнучка, наче кицька. Непередбачувана й мінлива, як зваба. Осінь - жінка бальзаківського віку. Вона нещадно використовує косметику. Фарбує губи  яскраво-червоним кольором і видихає легку димку терпкого фільтру зів"ялого листя. Осінь покриває очі вуалем - у цьому її одвічна загадка. Коли вона йде поруч з тобою, невідь-звідки виникає тиха зажура. Осінь пахне сумом. Це найвишуканіший і найдорожчий парфум. Ось тільки терпкий і вишуканий аромат його дано зрозуміти не кожному. Багато хто не любить осінь...

четвер, 1 жовтня 2015 р.

Мої маленькі туристи

Минулої п"ятниці наша школа відзначала День туриста. На жаль, пишу допис із запізненням, оскільки з корабля на бал. Але мої юні друзі з нетерпінням очікують фотозвіт. Ми стали кращими в конкурсі туристичних газет та патріотичних пісень, але на полосі перешкод малечі забракло досвіду: заплуталися в сітках, натрапили на капкани) Втім емоції зашкалювали. Пропоную фотоілюстрації, покращіть собі настрій. Інколи запитують. Чи існує сьогодні щирість? Так. Дивіться в дитячі очі - побачите зорі, якщо, звісно, захочете... 


Досвідчений турист школи Сидоренко С.П. проводить майстер-клас із розпалювання вогнища.

середу, 30 вересня 2015 р.

Окрилений "Розкриллям душі"


Минулої весни Дзюба Ростислав брав участь у конкурсі "Розкрилля душі", присвяченому ювілею Ліни Костенко. Юнак став переможцем районного, обласного етапів, а вчора відбувся Всеукраїнський захист дитячо-юнацьких робіт у м. Києві, де хлопець посів ІІ місце. Вітаю юного філософа зі Сватове. Під час підготовки запитала: "А як ти розкажеш мешканцям столиці, звідки ти? Вони ж навряд чи уявляють, де знаходиться маленьке містечко Сватове". А він відповів, майже як Ганна Гайворонська, скажу, що Сватове - це один із  перших промінчиків сонця, який прокидається на Луганщині. Вітаю Ростислава й радію, що в Києві його почули й зрозуміли. Пропоную це зробити й Вам, залишаю тут текст есе та ілюстрації з презентації. Як на мене, міркування актуальні. Не лишайтесь байдужі, залиште коментарі.

ЗНО - не "бабайка", а твій шанс

Цьогоріч на випускників та абітурієнтів чекає непросто випробування. ЗНО перестало бути "бабайкою" вчительки, натомість стало шляхом для досягнення власного успіху. Тож, шановна молодь, припиняємо нити на тему: "А раптом його не буде?..", а починаємо ретельну підготовку. Відео для мотивації додається. 

P.S. Дозволю маленьку ремарочку: "виключення" - це калька, правильно -  "виняток", мова ж про українську мову. Вибачте за тавтологію.