Фото

Фото

суботу, 5 грудня 2015 р.

Учительські амбіції або шлях до тріумфу

Сьогодні модно говорити про реформу освіти. Мені це певним чином нагадує тему "Узгоджене - неузгоджене означення" - "що малиновий джем, що джем з малини - одне й те саме". Зазирнімо правді у вічі. По-перше, "амбіції" - це поняття не негативної семанитики, саме вони ведуть нас до успіху, здійснення мрій. По- друге, коли ми ведемо мову про вчительські амбіції, то яким чином вони досягаються. Передусім поділ паралелей на клас більш успішний і що лишилося. А потім підбір для сильного педагога відповідного класу. Ми можемо скільки завгодно це заперечувати, але ж це світова практика. Що робити з сильним чи принаймні адекватним класом, ми всі знаємо - нас навчали цього у виші. Але якщо тобі дістався зворотній бік медалі, що далі...Традиційна педагогіка тут не діє. І новації типу заміни "масло масляне - на масляне масло" - нічого не змінять. 

Нові аргументи для 9-А класу щодо дискусії про значення давньої української літератури

Шановні учні 9-А класу та всі відвідувачі блогу! Дозвольте нагадати всім про полеміку, яка відбулася на одному з уроків української літератури з приводу того, що Ренесанс як епоха не позначився повноцінно на теренах України. Сьогодні знайшла в соцмережі статтю, де порушено подібну проблему, але на більш глобальному рівні. Автор, Петро Кралюк, пише про унікальність, навіть елітарність літератури до знакової події 1798 року (виходу у світ перших 3 частин "Енеїди" Івана Котляревського).

пʼятницю, 4 грудня 2015 р.

Учитель-андеграунд. А він комусь треба?

Випадково збіглися дві події: у школі вивчаю творчість Г.Сковороди, а вночі (у вільний від підготовки до занять час переключилася з читання книг на перегляд фільмів, один з котрих, справді, вразив. Це американська стрічка "Учитель на заміну" (2011 року)). Кому цікаво, посилання нижче. 

неділю, 29 листопада 2015 р.

Що робити з сухарями?


А навіщо, бабусю мила,
О вечірній п’янкій порі
Ви під ліжко, де повно пилу,
Заховали тихцем сухарі?
А й справді, наш світ дитинства сповнений сакральними спогадами про сиву бабцю, мудрого й доброго  дідуся, поруч із якими в далекому куточку притулилися Мишка-Норушка, Івасик-Телесик, Котик-Вуркотик і неймовірно прекрасна чарівниця, якою в дорослому житті неодмінно станеш Ти. Ох, і диваки ж ці стареньки. Їх побут сповнений усіляких забобонів, які розумієш тільки зараз - у зрілому віці.