Фото

Фото

понеділок, 26 жовтня 2015 р.

Що читати сучасним підліткам?

Цей допис адресуються переважно учням 9 класу. Канікули добігли до золотої середини. Сподіваюся, що Ви встигли виспатися, надивитися улюблених фільмів, поспілкуватися з друзями в соцмережах і наживо, нафотографуватися в осінньому листі. 
Певне, Ви помітили, що осінній вечір став довшим. Приділімо цей час читанню якісної художньої літератури. Приготуйте запашний чай чи солодку каву з вершками, загорніться в теплу ковдру, візьміть з собою кота. Клас? Ні, звісно, ми й не збираємося спати, а всілися так зручно, щоб почитати. Що саме? Обирайте самі. Перелік нижче. Він інтерактивний. Долучайтеся з порадами, вивіреними текстами.

Канікули з книжкою. Нагадування для 6-Б


Осінь - пора читати

Юні друзі! Розпочався другий тиждень осінніх канікул. З учорашнього дня вечір став довшим на одну годину. Мудра осінь виділила цей час для читання. 
За вікном кружляє різнокольорове листя, поволі смеркне. Саме час зручно влаштуватися в затишному крісельці, до ніг посадити кота, і під його дружнє мурчання читати цікаву книгу. Захопіть з собою запашний чай і печево. Якщо ще не читали Жуля Верна "П"ятнадцятирічного капітана", то не зволікайте, оскільки це перша тема після канікул із зарубіжної літератури. У підручнику занадто скорочений варіант. Тому не втрачайте нагоду насолодитися світом захопливих пригод)

неділю, 25 жовтня 2015 р.

Звідки я?

Уже 10-ий рік мешкаю в невеличкому містечку Сватове. Учитель-філолог я вважала чомусь, що назва міста не змінна. Аж сьогодні почула телевізійні новини "зі Сватового". Формулювання видалося чужим, тому розгорнула "Український правопис"(Київ, "Наукова думка", 2008), почала вивчати питання. Параграф 112 пункт 3: "Географічні назви з прикметниковими закінченнями відмінюються як звичайні прикметники: Борове -Борового, Бровому...". Якщо так, то я  і справді "зі Сватового". Але вчителю-філологу на канікулах, та ще й в неділю, цього видалося замало.