Фото

Фото

суботу, 7 листопада 2015 р.

"реrоlа bаrrока ", або про це не розкажеш - треба бачити



Бароко - напрочуд візуальний напрям. Оскільки не маю можливості у зв"язку із тимчасовими авральними умовами навчання продемонструвати відео, то прошу учнів 9-А класу переглянути його вдома. Якщо щодо Ренесансу думки літературознавців не збігаються, то бароко, одностайно вирішили,  припало до української широкої душі. Якщо Ви звернетеся до додаткових джерел, можете натрапити на те, що термін пишеться без подовження та з ним.  Як правильно? Орфографічні словники і "Правопис" фіксують "бароко", але навіть видатні літературознавці продовжують писати "барокко". Звернімося до етимології:

Чи відбувся в українській літературі Ренесанс?

Саме з цього питання почалася дискусія 9-класників під час вивчення теми "Ренесанс та бароко". За версією підручника, епоха Відродження позначилася в країнах Західної Європи, а оскільки Україна знаходиться на Сході, то нам віяння гуманізму видалися чужими. Автори наводять зовнішні та внутрішні чинники, які завадили розквіту "нової думки". Виходить, що навіть в 16 столітті в Україні тривало Середньовіччя, а ренесансні прояви були незначними. Моя молодь запротестувала. Скільки можна презентувати українську літературу на хутірному, провінційно-відсталому рівні. Тож ми почали шукати власні аргументи, аби довести, що в Україні відбулося не лише Розстріляне Відродження(в 20-30-х рр.ХХст), а й повноцінний Ренесанс, який панував у європейських країнах у 14-16 століттях. Виявляється, таку точку зору маємо не лише ми, а й сучасний автор (до речі, учитель є його фанатом) Валерій Шевчук.

пʼятницю, 6 листопада 2015 р.

Класика та експеримент

Кожен використовує Інтернет відповідно до своїх потреб. Я відкрила  для себе Фейсбук як можливість спілкуватися із людьми, які стали життєвими, професійними орієнтирами. Сьогодні до кола друзів долучився Григорій Клочек (доктор філологічних наук, професор). Довго наважуюся надіслати людям такого рівня "запрошення товаришувати" і спочатку дивуюся, а потім щиро радію, коли вони приймають дружбу пересічної вчительки, відповідають на питання, консультують. Чим вищий науковий рівень має людина, тим простіша вона в процесі спілкування.

середу, 4 листопада 2015 р.

Казкотерапія

Для маленьких принців та принцес, фей та ельфів, або всіх, хто хоче насолодитися книгами, у яких панує добро. Психологи стверджують, що телефільми, комп"ютерні ігри в переважній своїй більшості позиціонують жорстокість, збуджують психіку. Нашим діткам зараз потрібне зовсім інше - спокій, тиша, усмішка, доброта та оптимізм. Шановні дорослі, намагайтесь говорити з ними притишено, у жодному разі не сваріться. Натомість улаштуйте вечір казки. Спечіть з малечею домашні тістечка. Нехай будинок наповниться ароматом ванілі й кориці. А далі слід обрати книгу - живу, радісну й головне добру-добру. Можна почитати дитині вголос. Не соромтеся. Ніщо так не заспокоює, як матусин голос. Далі запропонуйте чаду продовжити почитати Вам. Під домашнє печиво та запашний чай пропоную тексти, наповнені світлом й теплом, перевірені часом, а головне - дитячим смаком. 

вівторок, 3 листопада 2015 р.

Антидепресант для мам, колег, старшокласниць чи просто тих, хто хоче почитати


Завтра до діток приїздять психологи. Нам же, дорослим, доводиться гамувати свій стрес, страх, шок самим. Я не знаю кращого антидепресанта, ніж книга. Текст, який приколисав вишуканим ароматом львівської кави, неповторним дотиком проникливої музики слова з цілющим ароматом кардамону.
 На мій допис у Фейсбуці  про осінню книгу відреагувала викладач альма-матер - завдяки їй познайомилася з новим автором та романом. Читання захопило. Сьогодні перегорнула останню сторінку. Легко і водночас філігранно проникливо. У таких текстах тоне печаль... 


Щойно натрапила в Інтернеті на соцсторінку самої авторки. Переконалася, що життєствердний оптимізм іде від світлих, сповнених тепла людей. Знайомтесь,ні, це не голівудська акторка, а сучасна львівська авторка -  Наталія Гурницька.

Відновлення процесу навчання

Шановні учні ЗОШ №2 м.Сватове, їх батьки, друзі, усі, кому цікаво! З четверга 5 листопада ми виходимо з довготривалих канікул. Ви розумієте, що приміщення нашої рідної школи, на жаль, "не готове" нас прийняти. Ми продовжимо навчання на базі гімназії. Розклад занять лишається незмінним.
Увага, ознайомтесь із новаціями:

неділю, 1 листопада 2015 р.

Сватівська трагедія




Я нещодавно завела собі учнівський щоденник, розписала в ньому свій тиждень. Спочатку дні, потім години. Я б, певне, так дійшла й до хвилин, коли б не ніч з 29 на 30 жовтня. Разом зі скалками шиб летіли мої плани, а в унісон загравам розривалося серце.