Фото

Фото

суботу, 11 червня 2016 р.

"Грім і блискавка" мікрорайону

Майже середина червня. Мене іноді запитують, що Ви робите в тій школі - канікули ж. Багато маємо необхідних і цікавих завдань. Зокрема, мікрорайон.  Хто не знає, як це "проходити мікрорайон", зараз розкажу. Вам дають вулицю, найчастіше віддалену від тої, на якій мешкаєте, і маєте переписати з будинка в будинок, з квартири в квартиру інформацію про дітей. Із подіями, пов"язаними з АТО, у нашій місцевості відбувається міграція населення, люди налякані, неохоче йдуть на контакт. Тож відбувається все приблизно так: учителька підстрибує до паркана й кричить що є духу: "Не бійтеся! Я зі школи! Ви мешкаєте в нашому мікрорайоні. У Вас є діти?" Найчастіше ноги, які ще хвилину тому було видно з-під паркана, зникають, лишається мила собача мордочка, щось тобі дзявкотить, але, на жаль, собачої не знаємо. Мабуть, збоку це виглядає кумедно, бо до нас підходить, полишивши вуличний футбол, "грім і блискавка" 7 класу й усієї школи Нікітка. Тільки й розмов в учительській про нього. Урок зірвав! Побився! Учитися не хоче!!!

понеділок, 6 червня 2016 р.

Чому ми боїмося ДПА?

Навчальний рік майже завершено. Лишилася одна ДПА з української літератури в моїх 9-класників. 
Цьогоріч я в ролі "екзаменатора" аж з двох предметів (української мови та літератури), тож стаття про психоз з приводу ДПА не могла не зачепити. 
Щоправда, авторка статті - мама 4-класника, я ж пишу про 9 клас і з позиції вчителя. Чи хвилюються мої діти? Звісно. Навіть переконання, що це та ж контрольна, на них не діють. Стереотип такий склався. Це як у кріслі стоматолога - уже давно сучасна анастезія, але "страхобіль" сильніший. Повірте, учні бояться, навіть коли їх ніхто не лякає. Що ж є першопричиною хвилювань? Як на мене, це невпевненість у своїх можливостях. Це викликає потребу в "консультації сусіда" або ж просто списуванні. Ось що я, педагог, проекзаменувала для себе. (Цілком погоджуюся, що вчитель оцінює свій результат). Чуєте, 9-А, це мої 11-10-9-8-7-6-5-4!!! Тільки ж не вірити у свої сили я не вчила... А під "впливом авторитетів" ХТОСЬ виправив свій правильний варіант на  ЧИЙСЬ неправильний.