Фото

Фото

суботу, 5 вересня 2015 р.

Український роман існує, або класика - це інтелектуальний орієнтир

Сьогодні прочитала статтю Галини Пагутяк про український роман. Справді, ми зазнали значних морально-культурних розхитувань, під час яких ледве не відбулося нівелювання класики. У літературі існують класичні твори і белетрестика. Відмінність полягає в тім, що класика пройшла випробування часом, а белетристика ще ні. Можливо, мине час і белетристичні твори стануть класичними, увійдуть до рівня від кутюр, або ж так і залишаться прет-а-порте. 

                 








Сподіваюся, модно-літературна паралель зрозуміла... )







Українська - це модно. Маємо змогу повчитися в успішного сучасного викладача


Справді, інтерес до української зростає. Прищеплювати любов до рідної мови слід не імперативними методами, а, навпаки,  показати, що сучасні успішні люди вільно володіють нею. Довести, що українська - це модно, це красиво. Вагомим кроком уперед став проект телеканалу "1+1" "Експрес-урок української мови". Навчає Олександр Авраменко, викладач Київського педагогічного університету імені Бориса Грінченка, лінгвіст, літературознавець. Автор більш ніж 70 підручників та посібників. Компетентний фахівець, стильний, привабливий чоловік. Такого хочеться слухати, а потім  говорити правильно, як він.

четвер, 3 вересня 2015 р.

Василь Стус. Смерть, замість Нобелівської премії

Протест проти репресій під час прем"єри фільму С.Параджанова послужив приводом для арешту шістдесятника-дисидента Василя Стуса. 
28 серпня 1985 Стуса відправили у карцер за те, що, читаючи книгу в камері, сперся ліктем на нари. 
На знак протесту він оголосив безстрокове сухе голодування. Поет помер у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року – у карцері. Досі немає єдиної версії щодо причин смерті поета. Причина - безглуздість та моральне звиродніння. 
Ми знаємо Стуса як поета стоїка, але його відвертість у листах із сином відкрила нову площину мислення митця - епістолярну спадщину. Отже, лист до сина...

Тіні незабутих предків



4 вересня виповнюється 50 років із дня презентації фільму С.Параджанова  «Тіні забутих предків». Ця знаменна подія поєднала в трагічний трикутник С.Параджанова - М.Коцюбинського - В.Стуса. Фільм став здійсненням мрії про ментальне українське поетичне кіно. Окрилені шедевром дисиденти виступили проти повернення диктатури, і ... заплатили за це власною свободою, а згодом і життям.

вівторок, 1 вересня 2015 р.

Перший урок

Перший урок традиційно був присвячений національно-патріотичному вихованню.Вибір нашої назви закономірний. Форму проведення визначив вік, дітям 11-12, тож ми гралися. Запросили батьків для створення родинно-інтимної атмосфери. Яка ж захоплива історія Батьківщини, рідного краю. Як багато ми ще маємо дізнатися! Але все найцікавіше ще попереду.

З Днем знань

Із Днем знань! Сьогодні пишуть, що вітати вчителя з 1 вересня - це те ж саме, що вітати коня з початком польових робіт. Але ж хто знає, що думає той кінь. Можливо, він, навпаки, застоявся в стійлі та хоче вийти в поле. Можливо, навіть боїться сам собі зізнатися, що це йому подобається, що інакше він не може. Тож із почином, колеги, батьки, учні, студенти))))))))))
Це знову стереотипи, які зумисне навішують нам. Учитель не кінь. Це творча особистість, яка навряд чи зможе палати окремо від школи. І діти мої прийшли сьогодні радісні, вони раді були вітати друзів, учителів. Тож ділюся зафіксованими моментами. 

понеділок, 31 серпня 2015 р.

Хочете сучасного вчителя - розвійте стереотипи


Завтра День знань. Розглядаю дописи в Інтернеті. І скрізь таке. Невже якщо вчитель, то обов"язково замучений. А дітям у школі завжди марудно. Обіцяю завтра пофотографувати й перевірити.