Фото

Фото

пʼятницю, 3 червня 2016 р.

Про публікації ...

У вчителя має бути друкований  матеріал... Сиджу пишу. Наукову статтю. Але в мене не виходить. Забагато практики. Власні міркування переповнюють... Чи можна таке публікувати у фаховій літературі? Може, я занадто не скромна... Вам на розсуд. 
Література як шлях до емпатії
Це не наукова стаття, а скоріше вчительське есе, міркування  про методику як складову життя, спостереження й спроби аналізу.
Сучасні дослідження з психології підтверджують, що рівень емпатії (здатності до співпереживання) залежить від вироблених навиків читати художню літературу. Саме тому навчальний предмет «Література» (українська чи то зарубіжна) має надзавдання  - формувати сучасну  людину, спроможну мислити.
Не лише в Україні, а й по всьому світу шириться небезпечна тенденція – зниження інтересу читати книги. У сучасному медіапросторі важко знайти свій вектор координат, тим паче молодій людині, підлітку. В усіх на устах основне завдання школи: «Навчити вчитися». Це неможливо, якщо учень не вмітиме читати: не просто складати літери в склади, а склади в слова, а розуміти прочитане, інтерпретувати в контексті. Здавалося б, елементарні навички, але, на жаль, ми їх поступово втрачаємо. Чому?

середу, 1 червня 2016 р.

Казка на ніч для дорослих та дітей

Увесь день не вщухала злива. Але Маргаритка тільки раділа негоді. Це ж був перший день літа. Отже, мама не будитеме рано до школи, не смикатиме неслухняне волосся в кіски. Дмитрик не буде наступати на ноги під партою, а дівчатка щось пліткувати про її несучасність. Якщо чесно, їй не дуже цікаво в школі. Усі книги давно прочитала - ще минулого літа. Рита затуляє вуха, коли вчителька починає читати мораль тим, хто не виконав домашнє завдання, дивується, що комусь забракло часу для цього. Особисто їй потрібна лише година, аби уважно відступити два рядочки чи чотири клітиночки й виконати вправу, прочитати недоладний переказ тексту за підручником. Але ж Рита вихована дівчинка. Вона тихенько сидить і робить вигляд, що уважно слухає: так ніхто не буде сварити. Це ж вона винна, що така нудна і не може радіти елементарним речам, цінувати, що має. Спочатку Маргаритка справді слухає...Намагається цінувати...

вівторок, 31 травня 2016 р.

Перше випробування 9-класників - диктант

Дорогі міні-випускники, Ви завершуєте другу сходинку школи, а значить, попереду чекають випробування - іспити. У початковій школі Ви вже складали ДПА. Цього разу все більш свідомо. Невипадково і хвилювання відчутніші. Завтра ми пишемо диктант. Це звична наша форма роботи. Прошу налаштуватися на зосереджений лад, упіймати хвилю уважності й оптимізму. Вірте у свої можливості, бо вони у Вас безмежні. Підіймайте планку успіху вище й вище. 
Нагадую, що хвилювання - це нормальний стан людського організму. Гормони покликані допомогти нам стати витривалішими. Тож ніякі антидепресанти Вам не потрібні, окрім випадків, пов"язаних зі станом здоров"я. Вечірній стресовий стан (якщо такий є) допоможе зняти класична музика, цікава книга, теплий чай з мелісою та медом, збірник диктантів).
Для повноцінного відпочинку Вам потрібно спати мінімум 8 годин, тому не затягуйте сьогоднішній вечір. 
Прокинутися завтра слід з оптимістичним настроєм. Не забувайте: перший день літа. Почніть ранок із компліментів. Ви розумні! Ви багато вивчили в школі за 9 років! Ви писали диктанти разів 100 в житті! Ви стаєте дорослішими з кожним випробуванням! 

понеділок, 30 травня 2016 р.

Що таке фемінізм?

"…жінка — як музика, її можна любити, навіть не дуже розуміючи" (Ліна Костенко).
Тож сьогодні, виявляється, День жіночої емансипації. На світлині маєте змогу бачити  ще не емансиповану жінку ХІХ століття. 
З третини згаданого століття починаються зрушення, у яких беруть участь жінки, які заявляють про свої права, прагнуть рівності з чоловіками. З допомогою Коко Шанель одягають брюки. Нижче жінка ХХ століття. Уже емансипована)