Фото

Фото

суботу, 21 травня 2016 р.

Текст у скороченому варіанті - це добре чи не дуже?

Ми призвачаїлися до того, що текст будь-якого обсягу  зручно вміщують у шкільному підручнику на н-ній кількості сторінок. Після цього дивуємося, чому діти втрачають інтерес до читання. Можливо, саме тому, що суперскорочений перепереказ "убиває" інтерес до тексту-оригіналу чи перекладу.

середу, 18 травня 2016 р.

Що таке ПКР? Матеріал для самопідготовки учням 6 класу

Юні друзі! Наш навчальний рік добігає до кінця. Настав час узагальнити все вивчене. З метою ззапам"ятати "нудні" правила пропоную скласти до кожної вивченої частини мови сенкан. Для тих, хто не знає, це жанр японської поезії, яку  можна умовно  назвати різновидом білого вірша, у якому 1 рядок - це назва, 2 становить два прикметники, 3 - три дієслова, 4 - речення з чотирьох слів, а 5 - слово-синонім - асоціацію.
Наприклад:
Іменник.
Самостійний, змінний.
Називає, означає, іменує.
Іменник- самостійна частина мови.
Реклама.
Між іншим, це учнівська творчість.
Оскільки підручники ми невдовзі здаємо, то пропоную скласти опорні схеми. Як зразок пропоную свої, вони Вам стануть у нагоді на наступному уроці, а далі доведеться творити самостійно, обираючи улюблених героїв книг і мультиків. 
Тож почнімо з іменника:

вівторок, 17 травня 2016 р.

Українська Жорж Санд, "Мовчазне божество", або ж просто ЖІНКА

Шановні 9-класники, ми продовжуємо готуватися до ДПА. Цього разу на Вас чекає знайомство з однією з перших українських жінок-письменниць. Справжньою леді, у яку закохана була майже вся  інтелектуальна чоловіча еліта. Багато протиріч, провокацій, пліток  точилося довкола її імені, але не забуваймо: Марія Вілінська - просто жінка.У чому ж, окрім привабливої зовнішності, крилася таємниця її спокусливості - авторка вміла слухати свого співрозмовника. Тож, робіть висновки, юні панянки!) Приємного перегляду відео, цікавої розмови на уроці. Між іншим, "Меланхолійна проза Марка Вовчка" була першою моєю курсовою роботою).

Я з ними літаю!

А й правда, крилатим ґрунту не треба.
Землі немає, то буде небо.
Немає поля, то буде воля.
Немає пари, то будуть хмари.
В цьому, напевно, правда пташина…
А як же людина? А що ж людина?

Педагог у кінці року)

Цей комікс, мабуть, знайомий усім - маю спростування). Знайдіть на світлині вчительку в кінці року). Оптимізму всім!!!)

Мої соняшничата

Вітаю переможців регіонального рівня гри "Соняшник" - учнів 6-Б класу Барабанова Костянтина, Мозговенка Ярослава, Новохатського Андрія. 

понеділок, 16 травня 2016 р.

Не заплутайтесь із боками


Нещодавно на просторах Інтернету натрапила на цей допис:

Начебто шляхетна мета - очистити мову. Але ж твердження "з одного боку, з другого боку (а не з іншого) боку" не збігається із загальноприйнятим. Дякую за онлайн- консультацію                  Авраменку О. М. Як контрааргумент доцент-мовознавець запропонував статтю К. Городенської: 

Готуємося до літературного диктанту

ДПА на носі, а літературний диктант завтра. Дехто підтверджує виконання домашнього завдання за допомогою скриншоту). 

Що ж лишилося трішечки)

Пантелеймон Куліш - інтелектуал-романтик



Шановні 9-класники, за браком часу не встигаємо розглянути детально біографію П.Куліша, тому  рекомендую переглянути відео. Не забувайте, письменник - передусім людина, пристрасть і самотність, хоч оксиморон, але джерело натхнення...

неділю, 15 травня 2016 р.

Як відрізнити прийменник "незважаючи" від дієприслівника "не зважаючи"?


Частини мови напрочуд мобільні - мають примхливу звичку переходити з однієї в іншу. Більше того, інколи це впливає на правопис. Цьогорічна тема твору ЗНО змусила нас укотре замислитися, коли "незважаючи" - це прийменник, тобто пишемо разом, а коли "не зважаючи" - дієприслівник?
Дякуючи Інтернету, маю можливість консультуватися зі своїми викладачами. Приємно, що ніхто не відмовив у дружбі.  Цього разу нас консультує професор Київського університету імені Грінченка 
Olena Goroshkina:
" Якщо "не зважаючи на" ужито в значенні "не звертаючи уваги", то це дієприслівник. Не зважаючи ні на кого, дівчина поцілувала коханого. "Незважаючи" є прийменником, коли можна дібрати синонімічний прийменник, наприклад, попри, дарма що тощо. Дієприслівники трапляються рідко, частіше - прийменники".