Фото

Фото

суботу, 1 жовтня 2016 р.

Музика осені



Осінь - вишукана пані-інтригантка бальзаківського віку. Вона закохана в музику, бо в ній тоне печаль. Спочатку чорною кицькою босоніж ступає поруч із літом, не помічаючи його втечі. А потім, залишившись сама,  імпровізує - грає джаз, бавиться в золотому павутинні. Осінь щаслива. Весело кружляє на високих підборах, збиваючи витонченими довгими пальцями перше листя. Натанцювавшись, безсила, падає на килим під ногами й тихенько співає вокаліз. Її чує лише вітер. Він гамує перші схлипи. І осінь засинає зовсім змерзла від майже морозного подиху ночі. 
На ранок вона прокинеться геть застудженою, буде голосно кашляти і чи то плакати, чи то страждати від нежитю. Аби ніхто не зрозумів і не спитав  зайвого, ранком піде дощ. З червоною парасолею та в золотому шалику осінь скажено танцюватиме фокстрот. Листочки не втримаються і закружляють з нею. Але чарівний листопад триватиме недовго. Занадто хвора й виснажена вона.
 Довгими сирими вечороми осінь ткатиме ковдру із зів"ялого листя, дбайливо переплітаючи колір сонця й любові. Нарешті вона зігріється, снитиме квітами і ягодами. Та тільки зранку, коли залунає вальс, у неї зовсім не лишиться кавалерів: з усіх сплела ковдру. А О"Генрі не лишив для неї останній лист.

Буктрейлер як форма реклами

Уявити сучасне життя без реклами не можна. Умикаємо телевізор, заходимо в інтернет - і в потоці інформації звідусіль лине маркетингова пропозиція. Ураз тобі стає потрібно все. Хочеться, щоб ширився попит і на інтелектуальну продукцію, зокрема книги. Нещодавно апробували новий вид домашнього завдання з 10 класом - створення буктрейлерів за прочитаними творами. Перші спроби - реклама роману Стендаля "Червоне й чорне". Помилки свідчать про дитячу творчість, а не сліпе копіювання зразків з інтернету. 



середу, 28 вересня 2016 р.

Листи миру

Ми любимо листуватися. Торік шестикласники спілкувалися з однолітками з Полтави, а дев"ятикласники - з Хуста. Сьогодні  до школи надійшли листи миру від діток з Кам"янця-Подільського, на світлинці 7-Б радіє своїм. Дякуємо Вам, Наталіє Рудницька, за увагу. Особисто від мене за теплі слова. 
Мир для нас не просто слово, а найзаповітніша мрія. Зичимо мирного життя всьому світу.
Ми неодмінно напишемо відповіді й продовжимо знайомство. А ще колись приїдемо на екскурсію до Вашого  мальовничого краю, аби помилуватися неперевершеною архітектурою та поспілкуватися з новими друзями наживо.

вівторок, 27 вересня 2016 р.

Вистава, замість контрольної роботи (шкільна драма на одну дію)

Дійові особи:
Учителька
Внутрішній голос учительки 
11-А
Дія шкільної драми відбувається на 7 уроці. Останні дні вересня. Дощить. Сиро. Холодно. У вчительки зарубіжної літератури передбачена контрольна робота з теми: "Нова драма початку ХХ ст.". Щойно до неї в гості завітала студентка-практикантка, яка практикувала ще торік, Манько Альона. Щирі вітання, Альоно, зі вдалим вступом до аспірантури.  Від тої практики залишилося спілкування, дружба, спільнота книгоманів. Альона не просто зайшла в гості, а ще й принесла з собою нові книги. І хоч учителька говорила, що нічого не встигає, обидві прекрасно розуміли, що тексти  будуть прочитані найближчим часом. Відтак перед 7 уроком думки вчительки були далеко вдома, біля сірого пухнастика, філіжанки запашної кави й ... нової книги... Купа тестів у руках. Шалик з метою зігріти голос. Пошуки 11-А. Невже прогуляли? Нарешті... Сюрприз)
11-А: Ми Вас сьогодні запрошуємо до театру. Ви ж мріяли, правда? Пропонуємо І дію драми "Пігмаліон".
Учителька (збентежено): Але ж у нас контрольна робота?
Внутрішній голос учительки (змерзло, хрипло): Ти ж, правда, про це мріяла. Дозволь їм... Звідки вони знають про твої мрії? Невже відчувають?
Учителька: Домовились. Театр так театр.
11-А: А контрольна скасовується чи відтерміновується?
Учителька: Спочатку виставу подивимося.
Внутрішній голос: С-К-А-С-О-В-У-Є-Т-Ь-С-Я!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
У Давній Греції всі ролі виконували чоловіки. Сьогодні ситуація змінилася кардинально. Щоб було зрозуміло, чоловічі ролі виконують ті, хто в капелюшках. Але все одно в джазі не одні дівчата. Приємно! За щиру репліку: "Я слова забув!" - можна взагалі півжиття віддати))). Актори-аматори вражають щирістю, старанням, декораціями) "Пігмаліон" таки зазвучав по-новому. Учителька в захваті.  Аплодисменти. Завіса. Обговорення.
...................................................................................................................................................................
З глядачами обговорили відкритий фінал інтелектуальної драми. Цікаво, що покоління-некст уважає, що Шоу не відтворює міф про Пігмаліона, а дискутує з ним. Професор Хіґінс зовсім не закоханий в Елізу Дулітл, а лише має до неї професійний інтерес. За результатами соцопитування, кохання між  квіткаркою і професором можливе лише як один відсоток із 20 можливих. На думку більшості, ці двоє більше ніколи не зустрінуться. Така романтика 17-літніх))). Але ж драма інтелектуальна. Отже, вони мають право на своє прочитання.
P.S. А завтра на вчительку чекає "давньогрецька" версія "Лялькового дому")))
................................................................................................................................................................
Внутрішній голос: Дякую, 11-А, що нарешті здивували. Інтуїтивно здійснили мрію.
11-А: То контрольної завтра не буде?
Учителька: Звісно, буде.
11-А: За жодної умови?
Учителька: Хіба що акторами будуть усі...

понеділок, 26 вересня 2016 р.

Велике кіно в маленькому місті



Виявляється, українське кіно існує. Якісне, високе, ментальне. Таке, що змушує мислити, викликає катарсис. У п"ятницю після уроків ми побували в кіно. Сьогодні на уроці задала добровільне завдання - написати відгук про побачений фільм. І ось уже не забарився перший. Хай живе інтернет!) Ділюся враженнями тінейджерів від імені учня 10-А класу  Цикала Станіслава.

Нещодавно я відвідав кінотеатр, де подивився  фільм "Гетьман". В український широкий прокат стрічка вийшла 29 жовтня 2015 року.Режисер цього фільму  Валерій Ямбурський. Мені сподобалося кіно. У ньому порушено  багато проблем: політичних, любовних, соціальних. Головний герой  Богдан Хмельницький - великий гетьман України. Саме його постать надихнула режисера зняти цей фільм.Однією із сюжетних ліній була трагічна любов гетьмана до молодої польки Гелени Чаплинської. Іншою - битва українського козацтва з польскою шляхтою. Режисер дає змогу спостерігачу мислити над проблемами 17 століття. Також у фільмі передана атмосфера того часу. Особисто мені,  українська історична драма дала багато знань про  період козацтва.Я рекомендую всім  подивитися його.
 До речі, після фільму я бачив на власні очі Валерія Ямбульського та головного актора, який грав Богдана Хмельницького, - Костянтина Лінартовича.