Фото

Фото

суботу, 19 березня 2016 р.

Година Землі, або Меліса


Айпад- 2016 розповів Мелісі, що друг - це «особа, зв'язана з ким-небудь дружбою, довір'ям, відданістю; товариш, приятель; протилежне ворог. Але мине час, і друг, як показує тисячолітній досвід, причинить біль, такий сильний, що в епоху аїв дружба скасована як рудимент». Епоха аїв – це її епоха. Розумна, досконала. Усі аї дуже красиві й розумні. Після народження в них відщипують  часточку серця, яка відповідає за відчуття й емоції, та приєднують чіп, сполучений з айпадом, тому вони й аї. Таким чином, її генерація напрочуд інтелектуально розвинена. Нобелівську премію скасували більше півтисячоліття тому, оскільки кожен ай чи не щодень робить наукове відкриття. Сама Меліса їх зробила кілька сотень: шоколад без калорій, цукерки від утоми, ще щось. Усього вже навіть не пам’ятає. Але безперечно, це дуже важливо й головне – корисно. Кожен ай – геній. Вони нічим не пахнуть. Косметика, парфуми давно припинили існування. Аї довго йшли до досконалості і, звісно ж, прийшли. Аби бути довершеними, треба бути ніякими. Їхня шкіра тонка, одяг прозорий, волосся біляве, довге, тонке, вага не більше 50 кг., очі світлі, на викоті, голос тихий, майже нечутний, вони знають майже все, бо поки знаходяться в ай-будинках, приєднані до айпадів. Щоб їхнє життя було безтурботне, не треба лишень виходити з дому. Тоді безмежний Інтернет поглибить їхню ніяковість і зробить ще більш ідеальними.

Коли вимикають світло...


Сучасний учитель безпечно потрапив у залежність до комп"ютерних технологій. Цей матеріал у тебе на презентації, далі йде відео, потім музика, урешті-решт проектуємо текст на екран, щоб усі побачили, і тут ... просто вимикають світло) Наче дитяча страшилка, звучить нині "вимкнули світло". Тому "проектую" тут тексти для учнів 9-А класу, які потрібно доопрацювати вдома.

четвер, 17 березня 2016 р.

Казка на ніч, або Міжнародному дню сну присвячується


Йшла  весна 3016 року. Меліса чомусь вийшла зі свого ай-будинку і, незважаючи на суцільні віруси й інфекції, без скафандра й навіть распіратора зробила перші кроки в сад. Надворі так сонячно (в ай-будинку завжди напівтемрява), дивні звуки, запахи. Навіщо це довкілля? Очі не захищені, хочеться чхати й плакати. І як раніше жили доцивілізовані пращури? Вона щойно читала вірші про перше кохання, цілунки. Що за маячня? Це ж не гігієнічно?Фу, навіть примітивно якось! Між іншим, вона жодного разу нічим не хворіла, не знає, що таке біль, ні  тіло, ні душа не були травмовані. Її кров кришталево-прозора й стерильно-чиста. Бридко стало Мелісі від прочитаного. Їй зараз 17, ще років 10 можна почитати дивні вірші про кохання, а потім підбере собі бездоганну пару - ай-чоловіка, з урахуванням її темпераменту, зросту, смаків. Разом вони з допомогою спеціальної комп"ютерної програми сконструюють собі нащадка - ай-дитину. Звісно ж, одну. Ай-Землю не можна перенаселювати. Кожній ай-родині одна ай-дитина. І ніяких сварок, непорозумінь, пристрастей. Нащо ці пережитки доісторичного минулого? Сьогодні вона живе в епоху розумного щастя, усе довкола досконале. Вона ідеальне створіння людства. Вага 45 кг., зріст 165 см, шкіра біло-синявого відтінку, очі блакитні витрішкуваті, інтелектуальний коефіцієнт зашкалює, тестування показало, що Меліса або інженер, або програміст. За кілька місяців контрольний тест обере їй професію і програму для навчання. Не виходячи зі свого ай-будинку, вона здобуде професію і буде працювати. Усі зв"язки виконує ПК, нема потреби виходити на вулицю і наражати себе на небезпеку. То чому раптом вона вийшла?

середу, 16 березня 2016 р.

Один із найскладніших текстів - "Гайдамаки"



Одні літературні критики вважають поему "Гайдамаки" однією з найкращих, думка інших діаметрально протилежна. Я ж гадаю, що в Шевченка немає слабких текстів. Цей  потребує вдумливого читання, історичного контексту. Це своєрідний код, шифр, інтелектуальна загадка без розв"язки.  Між іншим, цьогоріч виповнюється 175 років від написання. Як вступ до вивчення рекомендую статтю. Олесь Федорук. Шевченкові "Гайдамаки". Маловідомі факти"

неділю, 13 березня 2016 р.

Весняні хоку від 6 класу

Сьогодні Прощена неділя...Як багато в кожного з нас думок. Складно зібрати й виразити їх, щоб порозумітися з усіма навкруги. Так хочеться мати зернину східної мудрості, толерантності, спокою. Нещодавно на практиці ми вивчали жанр хоку - створювали трирядкові віршові тексти, у яких перший і третій рядки мають 5 складів, а другий - 7. Умістити думку про явище  природи в такі межі виявилося непросто.Але це  гармонія. А для неї нічого зайвого не треба, лише найнеобхідніше. Це як весна, лиши те, що найбільш цінуєш, звільнися від накопиченого, від тягаря, запали свій маленький ліхтарик і тішся... ним. Рекомендую долучитися до нас. Напишіть хоку тим, хто поруч і далеко. Напишіть бодай для того, аби інтенсифікувати своє мислення в стислій формі. Якщо є бажання, лишіть у коментарях свої зразки хоку. Нижче наведені маленькі шедеври шестикласників.