Фото

Фото

суботу, 27 лютого 2016 р.

Про "погані" новини для вчителя


Які новини можуть бути поганими для педагогів? Найгірше, коли біда в дітей. Але не всі такої думки. Продовжую читати критичні статті про освіту з метою аналізу та пошуку відповідей. Учора знайшла ще один корисний допис, щоправда російською мовою, про проблеми освіти України. 

четвер, 25 лютого 2016 р.

Лесь Курбас - легенда українського театру


Раніше я вивчала з 11-класниками творчість Миколи Куліша й принагідно згадувала про постать Леся Курбаса. Якось так, як про другорядну роль, тло картини. Аж поки друзі не відвели в Харкові до модерного театру "Березіль", який і до сьогодні  береже традиції свого корифея. Між іншим, квитків до малої зали на постановку "Мини Мазайла" М.Куліша довелося чекати кілька років. Але воно було варте того. Справжній живий модерн. Жодної штучності. Актори не грали - жили. Шедевральнішого дійства не бачила більше. Тепер я говорю: "Один геній писав, а інший ставив на сцені. Вони разом феномен своєї доби". 

Навіть гугл святкує ювілей Лесі Українки





Сьогодні виповнюється 145 років від Дня народження Лесі Українки. Жінка-легенда. Сильна і витончено-ніжна, заґартована духом і тендітно-інтелектуальна. В епоху "розвінчання культів і шаблонів" її ім"я нещадно вкрили брудом. Але Леся - це й справді  Notre Dame d'Ukraine. 


середу, 24 лютого 2016 р.

Справжня весна приходить із Шевченком



Останні дні зими пронизані передочікуванням весни, яке немислиме без величі постаті Шевчеенка. Кобзар. Геній. Феномен. Але не культ. Не дідусь у смушевій шапочці. Спробуймо розвіяти міфи й легенди. 

вівторок, 23 лютого 2016 р.

Епістолярний стиль відроджується


Слово "епістола" прийшло до нас із латинки й означає лист. Сьогодні багато хто вважає, що епістолярний стиль залишився в далекому минулому. Інші переконані, що листування замінене спілкуванням в соціальних мережах, обміном інформацією по електронній пошті. 
Старі листи пахнуть юністю, тремтливим дотиком пальців, наївними помилками та безмежною щирістю. Папір дбає не лише про інформацію, а й про її носіїв. Адресат відчуває тепло рук адресанта на відстані. Інтернет про таке поки що й не мріє. 

неділю, 21 лютого 2016 р.

Разом з 9-А вивчаємо творчість М.Гоголя

  • "У літературному світі немає смерті".
  • Микола Гоголь

Маємо змогу познайомитися з творчістю Миколи Гоголя. Зізнаюся, одного з улюблених авторів. Оскільки хрестоматій ми не маємо, а в старих текст відсутній, пропоную прочитати "Вечір проти Івана Купала" в повному обсязі. 

Шевченківська премія - 2016


Оприлюднена інформація про лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка. Цьогоріч переможцями стали представники номінацій " Публіцистика і журналістика", "Кінематографія", "Музичне мистецтво", "Концертно-виконавське мистецтво", "Образотворче мистецтво". Ознайомитися детальніше можна за посиланням. 

Картинки по запросу шевченківська премія картинки

Міжнародний день рідної мови


Мова -потужна сила. Недаремно ж спочатку було Слово. У ньому сакральна сила, життєдайна енергія. Розмовляти українською модно, відтак розмовляймо. Красиво й толерантно, без шпильок в адресу тих, із чиїх уст проривається суржик. Помилка не ганебне явище, а шлях до розвитку. Говори українською з тими, хто володіє нею, із тими, хто вчить, із тими, хто тільки замислюється над необхідністю вивчити. Просто говори, і тебе побачать.