Фото

Фото

суботу, 19 вересня 2015 р.

Проблеми, із якими зустрічається дитина в школі

Я вже більше півроку веду блог. Інколи мені здається, що я спілкуюся сама з собою. Потім дивлюся: виявляється, заходили люди. Заходили - проходили. І чомусь нічого не залишили по собі. Я маю на увазі коментарі. Якщо Ви не знаєте, як це зробити, пояснюю: слід завести пошту чи акаунт в гугл. Тоді жодних проблем. Із більшістю людей, які залишають коментарі, знайома. До сьогодні заінтригована, хто ж такі Міккі Маус та Герміона) 
Нещодавно була приємно здивована, що на допис про стосунки між батьками й учителями відгукнулась чиясь мама. Отже, читають. Приємно. Сподіваюсь, що й корисно. 

Чому система середньої освіти не готова до змін?



Натрапила на пост у Фейсбуці, у якому було порушено зазначене питання. Як учитель, хочу дати і свої відповіді. Спочатку знайомлю з результатами соцопитування:

четвер, 17 вересня 2015 р.

Моє інтермецо




Неймовірна краса. Чарівна Квітка Цісик. Моє маленьке інтермецо. Завтра вчу колискові з 6 класами... 

Людина теж має право на інтермецо

Сьогодні День народження Михайла Коцюбинського, українського імпресіоніста, тонкого лірика ніжних струн людської душі. Читаючи тексти маестро, починаєш розуміти себе, міркувати над сенсом життя. І врешті-решт приходиш до наївного висновку: ти надзвичайно втомлений, самотній. І чим більше місто, у якому ти живеш, тим глибша твоя самота. 
Коцюбинський - це неабиякий прорив в українській літературі, це європейський простір, музика, живопис, філософія. А ще неймовірна щирість і простота. Нам усім потрібне інтермецо. Перепочиньте... І все буде добре. Душа знову готова буде йти в люди... 

Україна - єдина країна! Щоб ніхто не сумнівався, діти малюють на асфальті



Сьогодні в нашій школі відбувся конкурс дитячих малюнків на асфальті. Усіх поєднала одна тема - "Україна - єдина країна". На перервах, під час виховних годин звучали слова "мир", "дім", "патріотизм", "народ", "злагода". Дитяча фантазія не мала меж. Усі бачать Батьківщину квітучою, незалежною, величною. З-під рук з допомогою кольорової крейди з"явилися дива. Дитяча творчість безцінна!



вівторок, 15 вересня 2015 р.

Дискусія в 9 класі: чи актуальний фольклор?


Підсумовуючи та поглиблюючи відоме про український фольклор, ми з 9 класом спробували провести дискусію, чи актуальна сьогодні народна пісня. Сучасні тінейджери вважають, що усна народна творчість залишилася в далекому минулому, аргументуючи свою думку тим, що молодь слухає інакшу музику. Такої точки зору дотримується не увесь клас. Інша група підлітків висунула контраргумент, що сьогодні популярні виконавці (як вітчизняні, так і зарубіжні) іплементують фольклор у свою творчість. Тобто мова йде не лише про класиків, як написано в підручнику, а й про сучасних митців.

неділю, 13 вересня 2015 р.

В Україні, а не "на" Україні. Новий урок від О.Авраменка

Цього разу на вивчення української виділили АЖ 1 хвилину 12 секунд. Але цього досить, щоб  вивчити, що їдуть В Україну, так само, як і В Грецію чи У Великобританію. Утім дивіться самі. 

Поради батькам. Як допомогти дитині вчитися краще?

Які б не були скрутні часи, якою б не була напружена ситуація девальвації моральних цінностей, але сучасна загальноосвітня школа виживе лише за умови взаємодії вчителі-батьки. Педагог не спроможний забезпечити виховну функцію в повній мірі, вона самою природою покладена на батьків. Виховати сучасну компетентну особистість батьки зможуть лише у співпраці з учителями, тому цей ланцюжок не можна дозволити розірвати.