Фото

Фото

четвер, 3 листопада 2016 р.

Останній листопад

Так складно, коли настає час іти. На що важче наважитися: піти чи залишитися. Осінь у листопаді стає зовсім самотня...Наче ще її час, але відчуває, що всім набридла.  Філігранне тіло понівечила анорексія - тепер і жовта, і червона сукні не тримаються навіть  на плечах. Від повіву вітру вона вся розсипається на уламки й з останніх сил намагається зігріти себе власними обіймами. У старій нафталінній скрині знаходить довгу чорну сукню - не ходити ж голій.  Але навіть маленький комірець на її худій шиї перетворюється на відверте декольте, від якого мерзнуть легені. Ох, цей кашель.  Осінь ховається від людей, які нещодавно фотографувалися в її листі, малювали пейзажі, а тепер безсоромно жадають снігу. А вона... Вона і рада б піти - ось тільки час не вийшов. Для чогось вона має бути. Ховається в закутках міста й потайки пише вірші, які ніколи ніхто не прочитає. Уже відлетіли її птахи, яких так довго годувала хлібом. Сама не їла - їм віддавала. Думала: не полишать на самоті, візьмуть на крила. Наївна осене, нікому не вір, навіть собі. 
У кожному місті є архаїчні руїни - саме там удень спочиває осінь. Між камінням, що береже таємничі зустрічі, зізнання, зітхання, цілунки...  Вона дрімає зовсім трішки, а потім прокидається і плаче. Пада дощ... Прямо в декольте її сукні, шпильки не витримують, і волосся по-відьомськи сиплеться по плечах. Очі міняться. Дощ змив зелень, лишивши жовтий нездоровий блиск.
Уночі осінь бере скрипку й жалібно грає, аж струни рвуться, а з пальців сочиться зовсім бліда кров. Вона вже не може співати - голос захрип, пропав. Жадає танцю. Але її ніхто не запросить. Навіть листочки не прилетять до неї. Вони просто килим під її босими ногами. Перехожі безжально топчуть зів"яле змокле золото, а осінь, ніби на пуантах, ледь чутно ступає балериною. Вона не в змозі повернути листочкам життя, а собі молодість. Вони відродяться навесні, а вона вже витратила всю свою косметику. Лише чорна сукня мається на її тілі. А губи після червоної помади бліді-бліді...
Звуки осінньої скрипки затихають уранці. Останнє листя доткало барвисту ковдру для землі. Замість дощу, випав перший лапатий сніг. Як же всім сподобався він... Лише дивна жінка з розкуйовдженим рудим із пасмами сивини волоссям та в старомодній чорній сукні ще й босоніж шла невідь куди. Це була осінь. Її час ще не вичерпано, але...Так часом буває, доводиться йти раніше, ніж... Осінь горда, вона не проситиметься лишитися. Зовсім змерзла,  знайшла прихисток в уламках старого замку. Під грудою каміння набачила, залишену підлітками пачку сигарет. Спробувала запалити, але цигарки були відсирілі, та й запальничку де взяти. Згорнувшись клубочком у чорну сукню, осінь вичікувала ночі. Вона піде, щоб ніхто не чув і не бачив. Дочекавшись місячного проміння,  розбила об першу кригу скрипку, щоб більше  не чутно було її меланхолійної  музики. І лише срібний місяць бачив, як тонесенька жіноча тінь пішла в нікуди, не лишаючи по собі й сліду...

Привіт додому

На Тернопільщині канікули, а мої енерджайзери уже вийшли на навчання. Тут вітер зриває останнє листя, а вдома сніг. На серці щось неспокійно. 3 тижні без класного керівника, учителя-предметника. Мої дорогі діти, дуже сумую за Вами, хвилююся. Не бійтеся писати й телефонувати мені. Завжди підтримаю, щоб там не було. Доведіть учинками, що Ви дорослі. Успіхів. Цікавих уроків. ЛЮБЛЮ!!! Я)))

Етюди до педагогічної повісті


Експозиція
Сьогодні відбувається реформа освіти. Від учителя очікують змін, креативності, мобільності, сміливості, упевненості у своїх силах і можливостях, готовності до експериментів. Тому з ентузіазмом долучилася до проекту «Змінимо Україну разом». Навіть вирішила написати таку собі педагогічну повість на основі вражень, з етюдами до якої знайомлю Вас.
 Тож місце розвитку подій – село Увисла Гусятинського району Тернопільської області, яке черпає свою історію ще з 14 століття... Відтак зовсім не засмучуюсь, що не потрапила до файного міста Тернополя. Тут по-осінньому дихає історія, скрізь зачаївся спокій, а люди сприймають як рідну.