Фото

Фото

четвер, 30 червня 2016 р.

Деніель Кіз "Квіти для Елджернона", або IQ на людяність


Хочу поділитися  відчуттями щодо ще однієї  книги. Чи діагностували Ви  хоч раз свій IQ? І що? Це якось позначилося на  світосприйнятті? Ми homo sapiens, чи зобов"язує це до чогось? Довкола стільки людей хизуються своїм розумом, демонструють високий інтелект. Цікаво стало, а чи є тест, яким вимірюється коефіцієнт людяності? Навряд чи... Історія, розказана американським письменником Деніелом Кізом, спонукає замислитися над простими речами, які ми забуваємо в гонитві за підкоренням псевдоінтелектуальних вершин. Пропоную прочитати "Квіти для Елджернона" (між іншим, Елджернон - це щур, дуже милий і  розумний))))


вівторок, 28 червня 2016 р.

Вечір Домонтовича в передочікуванні дощу

Чи знаєш ти,

Як сильно в душу б’є безжальний дощ?

Так, ніби він завжди чекав лише мене.

А, як болить зимовий спокій нашого вікна

Ніжно пастельний, як і твій улюблений Моне (С.Вакарчук).

ми перебуваємо в передочікуванні дощу. Це час читати. А ЩЕ ДУМАТИ. СЬОГОДНІШНІЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ НАСТРІЙ  НАВІЯНИЙ ТАКТАМИ ДОЩУ І МУЗИКОЮ "О.Е.". ЗНОВУ ПРИЙШОВ НА ЗГАДКУ ЩЕ ОДИН ТЕКСТ В.ДОМОНТОВИЧА (ПЕТРОВА, БЕРА). РОМАН "БЕЗ ҐРУНТУ". ЧИ ВІДЧУВАли вИ ХОЧ РАЗ, ЩО ЛЮДИНА, КОТРУ БАЧИте вПЕРШЕ, ЗНАЙОМА УСЕ ЖИТТЯ, ЩО ЦЕ ВОНА  - ТО МУЗИКА, САМЕ МИСТЕЦТВО? ІСНУЄ КРАСИВА ЛЕГЕНДА, ЩО ДЕСЬ У СВІТІ ЖИВЕ НАША ДРУГА ПОЛОВИНКА. ТО, ПЕВНЕ, ВОНА ЗІТКАНА З МУЗИКИ,  МИ ПОСТІЙНО ПЕРЕЙМАЄМОСЯ ПИТАННЯМ, ЯК РОЗПІЗНАТИ ЛЮБОВ. АВТОР ВИЗНАЧИВ, ЩО ЛЮБОВ - ЦЕ КОЛИ ЗВУЧИТЬ МУЗИКА... 

Книга як літній відпочинок

Улітку нарешті з"являється час для відпочинку. Проблема сучасної людини полягає в тому, що вона не може покинути свої турботи. Була дещо здивована, натрапивши на допис про книгу як міжсезонний антидепресант. Але... Багатьом із нас справді потрібна книга, аби поринути у світ затишку, атмосферу інтелекту. Тож пропоную тексти колись прочитані, із приємним післясмаком. 
Отже, В. Домонтович і його роман «Дівчина з ведмедиком». Коли я навчалася, на шпальтах педагогічної періодики точилася розмова про можливість включення до шкільної програми цього тексту. Але склалося інакше. Автора називають Сфінксом, Мефістофелем української літератури. Тим більш привабливими й непересічними видаються його твори. «Дівчина з ведмедиком» спокусила легкою бунтівною і в той же час інтелектуальною іронією. Як же просто розв’язувала складні завдання з хімії головна героїня...)