Фото

Фото

середа, 1 липня 2015 р.

Учитель і середньовічні міфи

Напевне, жодна професія у світі не викликає скільки стереотипів мислення як вчитель. І зараз, у перші дні відпустки, хочу написати про них. 54 дні свободи! Якось так...


Міф 1. Вік
Ще сама будучи ученицею, думала, що вчителі приходять до школи років так у 40, як мінімум. Що вони роблять до цього? Сидять у печері, медитують, налаштовуються, читають Макаренка, конспектують Сухомлинського, на спиритчному сеансі викликають дух Монтессорі та Песталоцці . Бо ж діти в школі їм обов"язково нагадають, що самі обрали професію, тож "у мене жодних претензій нема до Долі -  моєї обраниці". І справді, середній вік педагога в  Україні становить 40-45 років. Де ж молодь? Ще в університеті амбітні  й  здібні для себе вирішують, що їх покликання не школа, а магазин, бізнес, Інтернет-індустрія. Так їхні ноги й не ступають на шкільний поріг, а якщо таки ступають, то ненадовго. Чому? Причини різні. Зокрема, втрата соціального й матеріального статусу професії підштовхує молодого й  талановитого педагога консультувати щодо вибору фарби, приймати замовлення на піцу тощо. Інтелігентно й вишукано вони розкажуть про відмінність між алкідною й оліфовою фарбою, про різновиди ковбаси й можливості гаджетів. Звісно, їм же не бракує знань з педагогіки, психології, риторики. А чого ж тоді бракує? Гідного визнання з боку суспільства себе як особистості й професіонала. Ось чого... 

Міф 2. Дрес-код 
Бувають винятки. Ой) Хтось прийшов. Давайте будемо зустрічати. Дехто думає, що вчителька народжується в спідниці-олівець та блузі під шию. Виявляється, буває інакше: джинси, кеди, майки. Вони теж люди! Але звісно, так до школи не пустять. І незважаючи на те, що остання стипендія витрачена, а до зарплати йой, вона має знайти десь сукню, яка не буде "відволікати від навчання старшокласників жіночими принадами". Ви не жінка тепер, бо вчитель. Ось так... Якось. Далі зачіска. Волосся бажано затягти в тугий вузол на потилиці, а з обличчя витерти косметику на всякий випадок. Щоб не сплутали зі старшокласницею, можна ще одягти окуляри та причепити бейджик. Знаєте, то дуже зручно. Мила вчительська прикраса - бейджик. Тепер справжня вчителька! Хоча ще може встигнути на кастинг консультантів у зоомагазин. Ні. Уявляєте не пішла... Вона залишається?


Міф 3. Про гендерну політику 
Сьогодні модно порушувати гендерне питання. Жінки потрапляють у високу політику, чоловіки вдома няньчать дітей. Тільки ось школи новації не торкнулися. Підрахуй кількість педагогів-чоловіків у своїй школі. Більше 10? Чому так? Тут різне говорять. По-перше, низька заробітна платня. По-друге, нерви. Хіба може чоловік витримати таке:
-Добрий день! Який у Вас сьогодні настрій? А можете вчительці математики сказати, що я справді забув зошит і принесу домашку завтра?
- У мене замок заїв, розстібніть, будь ласка!
- Я вчора кросівки загубила. Ви не бачили?
- А з ким я сьогодні сиджу?
- Можна я вірш зараз розкажу?
- Давайте я сумку Вам донесу. А мамі телефонувати не будете?
- Вас просили зайти в кабінет директора!
- Ви звіт написали?
- А виріб здали?
- Ваш клас сьогодні чергує!
- А мене Вася ображає, він мені язика показав!
- Ми вже з Ваською помирилися!
- У мене щось живіт болить!
- Ось Вам яблуко, тримайте!
- Не знаєте, скільки в мене з англійської?
- А який Ваш улюблений мультик?
- Відпросіть мене з фізкультури, я газету намалюю!
-  А труди будуть?
- Вам цуценя потрібне?
- А можна перескласти контрольну?
- А я ручку забув! Що мені робити?
- Можна сьогодні з Пашкою посидіти?
- У Вас шалик новий?
- Тільки батьку про 2  не кажіть - уб"є!
- А там Вікуся в куточку плаче...
Ви щойно прослухали шкільний полілог. Тривалість сцени 2 хвилини. Так уже повелося, що чоловічі мізки з домінуючою логікою закіпають, а жіночі:
- Добрий день, дітки! Зараз ми все владнаємо!

Міф 4. Старості немає
Отже, учитель - дивна істота без дифініції віку. Видається, що після 40 (у момент  піку педагогічної  майстерності) час зупиняється  і педагог тримається в одній порі. Вічна молодість в подарунок за витрачені нерви. Це як компенсація за пережите, вистраждане. Хтось вважає, що педагоги нудні? Але це вже домашнє завдання. Давайте разом розвінчаємо міфи про вчителів. Напишіть про них. Бажано в коментарях! Таким чином, матимете можливість задати мені домашнє завдання...

2 коментарі:

  1. Выполняю, Оксана Владимировна, домашнее задание))))
    Согласна, что учительская профессия покрыта множеством мифов.
    И возраст, и дресс-код учителя, и то , что профессия учителя есть женской профессией всё это на самом деле мифы верны отчасти).
    Не желание идти молодёжи работать в школу наблюдается из-за отсутствия престижности профессии, а с другой стороны романтизм, любовь к детям, предмету приводит всё же молодых учителей в школу. Что касается того остаются ли они дальше, вот это вопрос на самом деле к государству - оплата, конечно, у молодого специалиста(и не только) не соответствует сегодняшним реалиям жизни.
    Дресс-код это пережитки прошлого, можно сегодня выглядеть модно, стильно и без юбки- карандаша (или в ней) и блузы под горло и быть идущим в ногу с модой учителем))
    А, то что касается меншества в школах мужчин-учителей - это бремя современности, тут точно реалии скорее всего связаны с материальной стороной((( Хотя если вспомнить школы, лицеи, университеты сто лет назад, то это преподавательская работа была в большей степени мужской.
    Вот, как-то так)))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за виконання завдання. Почекаємо 1 вересня. Можливо, реформи торкнуться середньої освіти і оновлений вчитель з гордо піднесеною головою зайде до класу. А міфи поки що залишаємо вірогідними, чи як з ними бути?

      Видалити