Фото

Фото

понеділок, 25 січня 2016 р.

Дню студентів присвячується

Є декілька днів студента, День учителя, але чомусь немає дня школяра) Мені здається, що до студентів можна приєднати усіх, хто здобуває знання. Тож мої вітання! Побажання креативу й цінності кожної миті життя!
Щойно переглядала новини на ФБ, багато постів про карантин. У коментарях ще раз прочитала: "Що роблять учителі в школі під час карантину?" А ще усміхнулася від фрази:" У мене вдома танці! І чому діти так не люблять школу?"
Чому одразу не люблять? Якийсь вроджений песимізм у нас) Можна ж просто сказати: вони радіють відпочинку. Адже навчання - це тяжка, хоч і захоплива праця. Також можливості виспатися. Більшість підлітків совенята. Юний організм дуже хоче спати о 7 годині ранку. Мій їх дуже добре розуміє) А ось о 9-10 ми вже щасливі)


Щодо вчителів у школі, то вони мають можливість обмінятися досвідом, проаналізувати наробки, допомогти колегам.
Насправді своїм дописом звертаюся і до колег, і до випускників, і до чинних учнів. На міркування вкотре наштовхнула книга. Продовжую читати роман французької авторки Мюріель Барбері "Елегантність їжака". 


 Одна з героїнь - школярка-підліток. Звісно ж, вона поділилася своїми міркуваннями про школу) Мене зацікавили її думки щодо викладання філології.

"Можна подумати, що тексти написані для того, щоб давати характеристику героям, оповідачеві, виокремлювати особливості сюжету, особливості вживання часу тощо. Учительці, певне, і на думку не спадає, що в першу чергу їх писали, щоб люди  читали і щось відчували при цьому. Уявіть собі вона жодного разу не спитала: "Як вам сподобалася ця книга?" А саме це питання   найважливіше, заради нього й слід вичати композицію, стиль і подібне..."
Звісно, знову критика. Але чи є вона недоречною? Юність прагне почуттів, не терпить фальшу. А чи може філолог горіти в кожному тексті й не згоріти? Що взагалі має зробити сучасний педагог, щоб його учні читали тексти? Можливо, він і ховається за "препараторським столом", щоб втекти від абсурдності реалій. А на препараторському столі літератури поступово накопичується ціле болото жаб, за якими геть не видно текстів. Прохання: підкажіть, будь ласка, нове покалоління, що спроможне спонукати Вас до читання?До самостійної роботи, а не списування, критичних зауважень, а  не плагіату?

Немає коментарів:

Дописати коментар