Фото

Фото

неділя, 2 серпня 2015 р.

Хтось любить троянди, а я волошки ... незірвані

Триває такий каррент муд... Справжню красу несуть у собі польові квіти. Про них ніхто не дбає, не "вчить їх жити". Можливо, вони і є досконалість. Милуюся волошками. Але ж філолог. То не можу просто милуватися. Зазирнула до словника синонімів, аби дізнатися, як ще називають цю дивовижну квітку, про яку часто кажуть  "бур"ян".



Ось що дізналася: "ВОЛО́ШКА (польова трав’яниста рослина з синіми квітками), СИНЕ́ЦЬЦЕНТА́ВРІЯ,БЛАВА́Тдіал.,БЛАВА́ТКАдіал.Зеленіють жита.. І волошки у полі синіють (В. Сосюра);Ішли плантаціями, житами, рвали мак, блават, співали (К. Гордієнко)".
 То чи вживається в українській мові назва "васильок" як синонімічна до волошки? Недаремно ж Сосюра писав:
Васильки у полі, васильки у полі,

і у тебе, мила, васильки з-під вій,
і гаї синіють ген на видноколі,
і синіє щасті у душі моїй.
Більше того, підтвердження знаходимо й у словнику:
"ВАСИ́ЛЬКИ́, ів, мн. (одн. васи́льо́к, васи́лька́, ч.; збірн. васи́льок, льку, ч.). 1. Кущова трав’яниста рослина з запашними синіми квітками, що в давнину використовувалася при певних народних обрядах; деякі види її вирощуються як ефіроолійні культури. Без васильків і без рути Спочивайте, діти (Шевч., І, 1951, 143); Всюди так хороше, чисто; пахощі од васильків та м’яти окривали всю хату (Мирний, II, 1954, 232); [Дружки (співають):] В долину, ..в долину По червону калину, По хрещатий барвінок, По зелений васильок (Кроп., II, 1958, 64); Васильки (базилік) вирощують для одержання ефірного масла (Колг. Укр., 4, 1957, 42)"Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980. — Т. 1. — С. 296. 

Тлумачний словник

А ось енциклопедія "Світ рослин" стверджує: "Назва "васильок", що усталилася за родом волошок у російській ботанічній літературі, походить з народної легенди. Сільський хлопець - красень Василько якось косив у полі жито. Саме тоді у полі бавилися русалки. Одній з них дуже припав до душі Василько. Зачарувала русалка хлопця. Забув про все на світі і пішов за нею. А вона ж, пустуючи і сміючись, вела його в поля все далі й далі та й сама в нього закохалася. Не схотіла з ним розлучатися: обернула Василька на польову квітку, щоб нагадував синь води.
Відтоді, за легендою, щороку літньої пори русалки бавляться в хлібах, коли зацвітає волошка синя, плетуть з неї вінки і прикрашають свої голівки".

Енциклопедія "Світ рослин"
Є ще красива діалектна назва "блават". Пригадаймо Вороного:
Має крилами Весна
Запашна,
Лине вся в прозорих шатах,
У серпанках і блаватах...
Сяє усміхом примар
З-поза хмар,
Попелястих, пелехатих
.

Літня Весна у поета... І справді весна й літо - єдине ціле. Коли квіт, завжди весна.Отже, у полі весна, а в саду літо. Насолоджуйтесь польовим буйнотрав"ям та фруктовим нектаром. Приємного дня)))

Напишіть мені про Ваші улюблені квіти. Чекаю) Красивого серпня! 

Немає коментарів:

Дописати коментар