Фото

Фото

вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Шевченківська премія

Канікули відбуваються скрізь  по-різному. На Сватівщині саме зараз пора відпочинку. Але для творчої юні це гаряча пора активної підготовки до районних предметних олімпіад та конкурсів. Цей допис має на меті познайомити з історією Шевченківської премії. Нагадую, що районний етап  мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка відбудеться 21 листопада, тож маємо місяць попереду. 


Націона́льна пре́мія Украї́ни і́мені Тара́са Шевче́нка найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Заснована 1961 року.
Національна премія встановлена для нагородження за найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням Українського народу, утверджують високі гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість і самобутність, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.
Нагородження Національною премією провадиться Указом Президента України. Щорічно присуджується до 5 Національних премій, але не більше однієї з кожного напряму
  • література,
  • літературознавство і мистецтвознавство,
  • публіцистика і журналістика,
  • кінематографія,
  • музичне, театральне, концертно-виконавське, народне і декоративно-прикладне та образотворче мистецтво).

На здобуття Національної премії висуваються нові оригінальні твори, опубліковані (випущені у світ) у завершеному вигляді протягом останніх 5 років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття Національної премії.
Багатьох турбує питання грошової частини премії. У 2014 році вона становила 260 тисяч гривень, а в 2015 - 250. 
Першими Диплом та Почесний знак лауреата  9 березня1962 року отримали Павло Тичината Олесь Гончар в галузі літератури, а також  Платон Майборода в царині музики.
У 2007–2008 роках було засновано Народну Шевченківську премію (Залізний Мамай), першими лауреатами якої стали Остап ЛапськийОлег СкрипкаІгор ПавлюкМихайло Андрусяк.

Лауреати ХХІ століття

Євген Пашковський – лауреат Шевченківської премії 2001 року.
Лауреат Шевченківської премії 2002 року – Ігор Римарук.
 Василь Герасим’юк і В’ячеслав Медвідь – Шевченківські лауреати 2003 року.
Василь Слапчук – Шевченківський лауреат 2004 року. 
Лауреати Шевченківської премії 2005 року – Микола Воробйов і Марія Матіос.
Анатолій Кичинський – лауреат Шевченківської премії 2006 року.
Євстахій Лапський та Тарас Федюк – лауреати Національної премії 2007 року.
Віра Вовк, Любов Голота, Петро Перебийніс – Шевченківські лауреати 2008 року.
Шевченківський лауреат 2009 року – Павло Гірник.
Лауреати Шевченківської премії 2010 року – Михайло Андрусяк, Дмитро Іванов, Галина Пагутяк.
Шевченківська премія 2011 року Василя Шкляра. 
Лауреати премії імені Т.Шевченка 2012 року Петро Мідянка та Володимир Рутківський.
Леонід Горлач – лауреат Шевченківської премії 2013 року.
2014 року в галузі літератури Шевченківську премію отримав письменник Мирослав Дочинець.
Лауреат 2015 року Юрій Щербак
Лауреатами Шеченківської премії в ХХ столітті стали й письменники-луганці. Це  Володимир Сосюра, Григір Тютюнник, Микола Руденко, Іван та Надія Світличні, Владислав Титов, Василь Голобородько. 

Шевченко і Луганщина 

1973 року лауреатами Шевченківської премії стали чотири скульптори-луганці: В. Х. Федченко, В. І. Мухін, В. І. Чумак,     І. П. Овчаренко — за створений монумент у бронзі й граніті “Україна — визволителям”, що споруджений у селищі Мілове на Луганщині.
У 1998 році в Луганську було споруджено  пам’ятник Великому Кобзареві, автор якого лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, народний художник України І. М. Чумак. У Луганській області пам’ятники Тарасові Шевченку споруджено також у Антрациті, Старобільську, Сєверодонецьку, смт Білокуракіне, селі Свистунівці Сватівського району, селі Осинове Новопсковського району.

Немає коментарів:

Дописати коментар