Фото

Фото

четвер, 3 березня 2016 р.

Сватове-Хуст. Скайп-урок літератури рідного краю

Сьогодні багато критикують різноманітні конкурси, "Учитель року" зокрема. Але саме завдячуючи участі в ньому, наразі маю багато друзів-колег з інших регіонів України. Ми жодного разу не зустрічалися, лише спілкувалися в соцмережах. Так, в одній із розмов із Олесею Василівною Калинич  виникла ідея познайомити й дітей. Новітні технології в допомогу. Крайній Захід і Схід, між нами велика відстань, але ми одна неподільна Україна. 




Урок літератури рідного краю минув в атмосфері   вільного спілкування. Без вистави. Шаблону. Завчених реплік. "Неправильних" відповідей і зауважень. Закарпатці познайомили нас зі своєю непростою історією, розвіяли міфи, накопичені десятиліттями, презентували творчість лауреата Шевченківської премії Петра Мідянки.  Поезія лунала, як гірська ріка. Ми наче побували на мить у Карпатах. 


9-А мав повну свободу в підготовці. Пишаюся їхнім серйозним підходом. Самостійно на просторах ФБ познайомилися з Василем Голобородьком, проконсультувалася щодо вибору вірша. Але зупинилися ми на ліриці Любові Якимчук. Саме вірші цієї авторки відображають наш часопростір. Особливо актуальним для нас є цей текст:

він каже: розбомбили школу до якої ти ходила
він каже: їжа закінчується, грошей немає
він каже: гуманітарка з білих фур — єдине наше спасіння
він каже: гуманітарка щойно полетіла снарядами
школи немає
як це, коли, школи немає?
вона порожня, вона дірява чи її зовсім немає?
що сталося з моїм фото, що висіло на дошці пошани?
що сталося з моєю вчителькою, яка сиділа в класі?
він каже: фотографія? кому потрібна твоя фотографія?
він каже: школа розплавилася — ця зима надто гаряча
він каже: вчительку я не бачив і не проси мене дивитися
він каже: бачив твою хресну — її вже немає
тікайте
киньте все і тікайте
залиште хату, погреб з абрикосовим варенням
та рожеві хризантеми, що стоять на веранді
собак пристрельте, щоби не мучилися
кидайте цю землю, кидайте
він каже: не верзи дурниць, ми щодня кидаємо землю — на труни
він каже: усе буде добре, порятунок вже скоро
він каже: гуманітарка вже йде

Ми розказали дітям-закарпатцям і готові розказати на увесь світ, усім скептикам і цинікам, що це жахливо, коли бойові снаряди поцілюють у твою школу, твій дім. Нам дико чути про те, що комусь потрібні відеокамери для спостереження, хтось готовий відправити всіх учителів на город, бо невдахи. А МИ ХОЧЕМО МИРУ. РАДІЄМО МОЖЛИВОСТІ ХОДИТИ ДО ШКОЛИ. БАЧИТИ ОДИН ОДНОГО. І МИ ДУЖЕ РАДІ, КОЛИ НАС ХТОСЬ ЧУЄ.


Дякуємо Олесі Василівні за творчу співпрацю, переконані, що на цьому наше знайомство не завершиться, цього передусім хочуть діти. А ще висловлюємо слова вдячності районній бібліотеці імені Т.Полякова за надану технічну підтримку в проведенні уроку. Миру нам усім, добра та толерантності. 

Немає коментарів:

Дописати коментар