Фото

Фото

субота, 23 квітня 2016 р.

Авторське право і пости в мережі


Сьогодні не лише Всесвітній день книги, а й авторського права. Приємно, коли твої знайомі, а особливо учні, постять на  своїх сторінках у соцмережах поруч із котиками та квіточками цитати із книг. От тільки, на жаль, роблять це не завжди осмислено: виривають текст із контексту, ховаються за красивою фразою, не розуміючи її змісту. Інколи буває навіть так, що створюють постери з крилатими фразами й розвішують їх у навчальних закладах. Одного разу прочитала в кабінеті :"До нас в науку! Ми навчим, почому хліб і сіль почім!"  Але ж у "Кавказі" Шевченка це гірка іронія...
Як же знайти мудру золоту середину? По-перше, Вашу сторінку по-справжньому прикрасять фрази, узяті зі справді прочитаних книг. Це справить позитивне враження про Вас, а можливо, спонукатиме знайомих теж долучитися до читання. 
По-друге, не забувайте вказати автора та назву твору, інакше будуть думати, що це Ваші слова.  Ви станете порушником авторського права! Якщо читаєте в електронному варіанті, то можете додати посилання на книгу для зручності. 

Нижче наводжу перелік нещодавно прочитаних книг із улюбленими цитатами. 

1. Наталія Гурницька. "Мелодія кави у тональності кардамону"
"Яка все-таки людина дивна істота - майже ніколи не почувається абсолютно задоволеною тим, що має. Навіть тоді, коли понад усе хотіла саме цього. Здається, найперша небезпека мрій - це те, що вони іноді здіснюються".
2. Володимир Лис. "Соло для Соломії". 
"До Загорян завітала вже дівка Весна. Крізь ту весну, під чавкання чобіт і кукурікання півня з чийогось двору, Соломія йшла заглянути у своє майбутнє. На її ходу дивилися вікна хат, очі синього неба поміж хмар й примружений у півока край весняного сонця, яке визирало з-за обійстя з хмарин. Луциха, на щастя (бо вдруге Соломія навряд чи пішла б), була вдома, лущила горох, як по-місцевому звали також квасолю. З вицвілих очей господині, коли підвела їх до гості, раптом проглянула така бездонна далечінь, що Соломії зробилося лячно. З тих очей, здалося їй, дивляться сотні, а мо’, й більше дітей, майбутні матері яких, отак, як вона, приходили до баби".
3. Володимир Лис. "Століття Якова".

 "Отож підозрював Яків, що Олька ще самотніша за нього, бо бабські розмовини — то їдне, а хата, як і в нього, порожня. Знав, правда, й гинше — а ни він до Ольки не вернеться, ни вона до нього не перебереться, обоє не те що вперті, а мають жити по-своєму, раз уже він до цієї хатини вернувся, тутечки й умре".

4. Анна Гавальда "Мені б хотілося, щоби хтось мене десь чекав"
"Пояснюю тим, хто не знає: жодна парижанка, яка себе шанує, не переходитиме бульвар Сен-Жермен по зебрі на зелене світло. Справжня парижанка дочекається навали автомобілів і кинеться вперед, усвідомлюючи ризик".

P.S. Долучайтеся. Порадьте улюблені книги з цитатами. Можливо, сучасна молодь мало читає, оскільки не може обрати саме ту, потрібну КНИГУ... Приємних вихідних. Книга до снаги і в дощ, і під сонечко)


Немає коментарів:

Дописати коментар