Фото

Фото

середа, 20 липня 2016 р.

"нам би хоч трохи утопії тихої і безкарної" (Іздрик)

То що ж таке "когнітивний дисонанс"?
 Когніти́вний дисона́нс — внутрішній психічний конфлікт, що виникає при зіткненні у свідомості індивіда суперечливих знаньідейпереконань або поведінкових установок (англ. cognitions) стосовно деякого об'єкта чи явища, за якого з існування одного елемента виникає заперечення іншого. У зв'язку з цим конфліктом, стан індивіда характеризується відчуттям неповноти життя.Вікіпедія
Хочете роман як ілюстрацію? Джордж Орвелл "1984". Роман-антиутопія. Книга, що пробуджує думку. Ось промовиста цитата, другорядна, на перший погляд: 

"На хвилину він, вимкнувши подумки увесь оточуючий гамір, зосередився слухаючи виключно ту гидоту, що линула з телезахисту. Там виявляється навіть були демонстрації, що висловлювали велику подяку Старшому Брату за підвищення шоколадного раціону до двадцяти грамів на тиждень. І лише учора, як усвідомив він, було повідомлено що цей раціон буде СКОРОЧЕНО до двадцяти грамів на тиждень. Чи можливо, щоб вони проковтнули це лише опісля тільки добового інтервалу? Так, вони проковтнули це. Парсонс проковтнув це з легкістю, з тваринним оціпенінням. Безока істота за іншим столиком проковтнула це фанатично, пристрасно, з шалено лютим бажанням вистежити, викрити та випарувати будь-кого, хто вважає, що минулого тижня цей раціон складав тридцять грамів. Саймі, теж – але у більш складний спосіб, застосувавши двоєдумство, Саймі проковтнув це. Чи лишився він відтепер ЄДИНИМ, що був при пам’яті?" (Дж. Орвелл. "1984").

Немає коментарів:

Дописати коментар