Фото

Фото

четвер, 12 листопада 2015 р.

Нова версія радіодиктанту: сучасність і романтика

Не череду пасти, а в школі навчатися)
   
Звісно, нам усім припав до вподоби радіодиктант. Ось тільки знову "Мені тринадцятий  минало/ Я пас ягнята за селом", а 9 листопада як-не-як зав"язка навчального процесу. Щойно порадилася з вихованцями. Особисто нам, до душі припав другий варіант, із тонким почуттям гумору організаторів. Уміємо посміхатися - маємо шлях до розвитку.  

Радіодиктанту національної єдності – 15 років: Інша версія 

Смайлик «smile»
Точні часові рамки становлення диктанту як інструментарію верифікації грамотності реконструювати важко, але ідентифіковано, що етимологія слова “диктант” - латинська. Аналізоване нами запозичення характеризується наявністю великої кількості лексико-семантичних дериватів у нашій мові: у лексико-семантичних значеннях слів диктувати й диктор, диктат і навіть диктатор фіксуюються спільні семи.
Наш диктант, однак, немає спільних площин перетину, крім етимологічної, ні з диктатом, ні з диктаторами: ця акція, що відбувається в День української писемності та мови вже вп’ятнадцяте, абсолютно free & friendly. До речі, ідею теле- й радіодиктантів успішно юзають французи, і поляки, і китайці 
Смайлик «smile»
 Та український еквівалент диктанту - особливий івент.

Щороку дев’ятого листопада, уважно прислухаючись до бренд-войсу Українського радіо, пишуть диктант люди, що належать до різних цільових маркетингових груп. А потім, окрім самих робіт, надсилають іще й месиджі: «Мені хотілося бути з усіма в темі, але мій iPhone 6, як не старалася Siri, не сконектився з Вашим сайтом, який давно пора апгрейдити,– розповідає тринадцятилітній Андрій Власенко з Черкащини й додає: – Що ж, я знайшов старий батьків Samsung A5, з інстальованою TuneIn (для платформи Аndroid), знайшов там додаток УР-1, увімкнув свій iPad і набрав диктант, а потім старанно переписав на листочок. Найбільше часу забрали пошуки аркуша паперу й ручки, а також пригадування, як пишеться прописана "Д" :)».
І хоч графеми фіксували на матеріальних носіях пером, останнє півстоліття – кульковою ручкою, з появою Siri диктанти можна набирати голосом, а згодом, кажуть, можна буде набирати і силою думки, диктант усе одно єднатиме нас, як єднає здорове почуття гумору організаторів акції 
Смайлик «smile»
!

P.S. Пропущені під час написання диктанту смайлики вважаються грубою помилкою 
А який варіант обираєте Ви? 

Смайлик «smile»

Немає коментарів:

Дописати коментар