Фото

Фото

неділя, 8 листопада 2015 р.

День української мови та писемності


Завтра на кожного з нас чекає особливий день - День української мови та писемності. Питанням мови часто спекулюють, невміло грають на чарівній струні однієї з  наймелодійніших у світі скрипок. При цьому молоде покоління наполегливо  вивчає рідну мову, намагається спілкуватися нею, а не суржиком, який, наче комп"ютерний вірус проник у наше мовлення. Напередодні з 9-класниками створювали діалоги, які переросли в полеміку на тему: "Що нам заважає вільно спілкуватися українською?" Діти бачать цілком об"єктивно картину дійсності. Дозвольте перерахувати фактори, які заважають нашій молоді опанувати українську та звільнитися від суржикомовності:



  • брак якісного мовлення ЗМІ (наприклад, журі в популярних ток-шоу таких, як "Маленькі гіганти", "Танцюють всі" говорять переважно російською);
  • багато зауважень звучало щодо мовлення політиків, але субординація не дозволяє писати таке;
  • українського кіно обмаль, нам пропонують або ж дивитися російські фільми, або зарубіжні, але  дубльовані російською;
  • важко знайти якісні україномовні переклади творів зарубіжних письменників;
  • навіть педагоги на уроках вживають велику кількість суржикових форм ("давайте розкриємо підручники", "доброго дня", "закрий двері" тощо, не кажучи вже про наголоси.
Так і зіштовхується краса з буденністю. Краса потребує допомоги, підтримки. Сучасні підлітки дуже хотіли б, аби їхні кумири показали їм приклад у володінні рідною мовою. Це був би найкращий стимул, але... Показати приклад "модні" діячі культури сучасності чомусь не можуть, скоріше... не хочуть. Це прикро, оскільки уроку й учителя замало. Правильна красива українська має звучати довкола. До цього не можна й не треба змушувати, навпаки, слід спонукати. Спілкування рідною мовою має бути свідомим актом, бажаним, приємним. Українська - це модно, доведіть.

Немає коментарів:

Дописати коментар