Фото

Фото

неділя, 8 листопада 2015 р.

А Ви будете писати диктант національної єдності?

Запрошую усіх, хто зможе, долучитися. Тим паче, ЗОШ №2 навчається зараз у другу зміну. Шукаймо позитивні моменти. Ось один з них)

КОЛИ: 09 листопада 2015 року, початок о 10:10
ДЕ: Київський національний університет імені Тараса Шевченка
аудиторія імені Михайла Максимовича
вул. Володимирська, 60, Київ
Ми можемо писати біля радіоприймачів або за допомогою Інтернету, налаштувавши радіо. 

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності  – це унікальна подія, яка відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада.

Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Як правило, текст – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису – складається з близько 150 слів. Диктор (уже добре знайомий нам Олександр Авраменко)  читає його в прямому ефірі двічі.
Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Далі – за бажанням – можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймаються лише рукописи. Надсилати можна традиційні, паперові листи, а з 2014 року – і в електронному вигляді. У другому випадку  роботу слід відсканувати або сфотографувати.
Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбувається в грудні. В прямому ефірі ведучі та автор розповідають про кількість листів, географію, особливості тексту та найбільш поширені помилки. Переможці отримують призи та привітання в прямому ефірі. Однак, 2014 року було запроваджено нововведення. Вперше за чотирнадцять років, з огляду на складну ситуацію в державі, диктант писали не за подарунки та премії, а лише в ім’я ідеї. Але без приємних сюрпризів не обійшлося: усі, хто написав диктант без помилок, стали героями спеціальних сюжетів в ефірі Українського радіо.
За час проведення Всеукраїнського диктанту національної єдності постійно збільшується аудиторія та географія учасників. Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України та з-за кордону: Німеччини, Бельгії, Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду. Пишуть люди різного віку й різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки. Пишуть наодинці з приймачем і цілими колективами. А 2014-го в Київському університеті імені Б.Грінченка встановлено рекорд – «Наймасовіший диктант на одній локації», який одночасно та  в одній аудиторії писали 689 людей.

Популярність радіодиктанту щороку зростає.  І найголовніше в ньому – це не перевірка знань і не хизування здобутою високою оцінкою чи отриманим подарунком. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків.

 В  аудиторії імені Михайла Максимовича диктант писатимуть спеціально запрошені учасники: політики, громадські та культурні діячі, митці, учні київських шкіл і студенти університету Шевченка, зокрема письменники Василь Шкляр та Оксана Забужко, Ірен Роздобудько та Іван Андрусяк; музиканти дует «Сестри Тельнюк», Вадим Красноокий (фронтмен гурту «Mad Heads»); співачки Марина Одольська, Тетяна Піскарьова; актори Євген Нищук, Ольга Сумська, Володимир Горянський, а також віце-прем’єр-міністр України, міністр культури В’ячеслав Кириленко та міністр освіти і науки Сергій Квіт.



Немає коментарів:

Дописати коментар