Фото

Фото

четвер, 26 листопада 2015 р.

Юне покоління має усвідомлювати, що таке Гідність, Гордість і Свобода




У зв"язку з технічними негараздами, які відбуваються у Сватовому, виховна година до Дня Гідності й Свободи в 6-Б класі відбулася дещо пізніше зазначеної дати. Говорити про такі складні речі важко, особливо з дітками, що пережили шок, але потрібно.
На початку заняття ми спробували кожен назвати асоціацію про "хліб". Важливо: ніхто не повторився. Останні дні листопада знакові для українців, сповнені трагічних споминів і про Єврореволюцію, і про Голодомор - учні це усвідомлюють. По-дорослому... Це юнь іншого покоління - вона не "айфонна" - вектор цінностей дітей Сходу України зовсім інакший.



А ще вони, можливо, краще за дорослих розуміють, що живуть в Україні (навіть можуть пояснити чому не "на", а саме "в"), тому гімном нашого класу стала пісня Тіни Кароль "Україна - це ти". Співаємо на перервах, коли весело й сумно. Це наш маленький релакс. Дякуємо авторці. Мріємо відзняти відеоролик. Колись... Відзнімемо... 







Створенню атмосфери сприйняття трагічного матеріалу сприяв відеозапис декламування поезії переможця шоу "Маленькі гіганти" Євгена Лебедина. На очах моїх "гігантів" проросилися сльози. 

Для обговорення історичного контексту подій на виховну годину була запрошена вчитель історії Ачкасова Н.В., саме вона стала експертом у вирішенні складних питань, яких у шестикласників було таки чимало. 


Роль класного керівника-філолога була зведена до тлумачення понять" гордість" та "гідність". Незважаючи на те,  що "Конституція України" декламує право на повагу до честі та гідності, мені старшокласники не змогли пояснити, чим одне відрізняються від іншого. Одні дотримуються точки зору, що це абсолютні синоніми, інші вважають, що "честь" - це русизм, а "гідність" український відповідник. Спробувала розібратися. Знову стала в нагоді юридична освіта. 
"гідність" розкриває моральне ставлення людини до себе, а також ставлення до неї інших людей і суспільства загалом.
Гідність — особливе моральне ставлення людини до себе, що виявляється в усвідомленні своєї самоцінності й моральної рівності з іншими людьми; ставлення до людини інших людей, в якому визнається її безумовна цінність.

Честьособливе моральне ставлення людини до себе, що виявляється в усвідомленні свого соціального статусу, роду діяльності й моральних заслуг, і відповідне ставлення до неї суспільства, яке рахується з її репутацією.
Отже, гідність - це передусім повага до кожного як до особистості як з боку суспільства, так й індивідів, а честь -це самоповага, поєднана з визнанням суспільства індивіда як особистості. 
Звісно, складно це все, але коли хочемо, щоб нас поважали, маємо усвідомлювати, до чого прагнемо і як цього досягти.

Я люблю залучати на уроках, заходах учнів різних вікових категорій. Так, нам залюбки погодилися допомогти десятикласники. Вони зіграли роль гостей-іноземців. Богдан приїхав із Великобританії. Спочатку він опитав перший ряд з метою перевірки знань з історії. 

1.      Державна мова Укрїни.
2.      Кольори прапору України.
3.      Дата прийняття Конституції України.
4.      Чим прикрашають голову українські дівчата?
5.      Яку назву мала перша слов’янська держава ?
6.      На якій книзі присягає Президент України на вірність держави?


Анастасія - гостя зі США. Вона працювала з дітками, що сидять за середнім рядом.

  1.      .   Як звали сестру Кия, Щека і Хорива?
    2.      Основний Закон України?
    3.      Дата Революції Гідності?
    4.      Кущ, оспіваний в українських піснях, символ дівочості?
    5.      Назва Державного Гімну України?
    6.      Птах, що живе на даху, символ щастя, плодовитості українських родин.

До учнів 3 ряду завітала Віолетта із Франції. 
1.      Нинішній Президент України?
2.      Національний символ України. Матері його дарують дітям на щастя на долю, коли відряджають у далеку путь.
3.      Столиця України.
4.      Головна вулиця Києва?
5.      Як називають гроші в Україні?
6.      Найбільша країна Європи за площею?

А далі тінейджери-іноземці завела вільну розмову з командою першого ряду про визначні місця України, другого - про українську музику, а з третьою - про видатних людей Батьківщини. 
Перемогли гордість за свою країну, відчуття гідності як громадян держави  і патріотизм. 




Немає коментарів:

Дописати коментар