Фото

Фото

пʼятниця, 14 серпня 2015 р.

Пройшов Спас - пішло літо від нас




Сьогодні 14 серпня - Перший Спас, Медовий Спас, Маковія. Чому медовий? Бо раніше пасічники починали медозбір саме цієї пори. Чому перший? Бо починається спасівка - Успінський піст, який триває 2 тижні. Чому Маковія?  По-перше, за церковним каноном, вшановується пам"ять Святих Мучеників Макавеїв. По-друге, достигав і сипався мак. На жаль, сьогодні цю рослину шаблонували з опіумом, втративши щось давнє, сакральне. Як же багато ми втратили...


Цього дня кожен збирав букет польових квітів - "маковійчик". У ньому були зібрані чорнобривці, жоржини, барвінок, нагідки, айстри, любисток, волошки, м"ята, чебрець, полин та деревій, додавали й голівку соняшника, перев"язавши  зело червоною стрічкою. Голівки маку в"язали в окремий букет. Особливо цінувався мак-видюк - дикий мак. Його освячували й використовували, щоб відігнати  від дому злі сили. "Маковійчик" зберігали протягом року як оберіг, а навесні вплітали в дівочі коси. Тримайте й Ви "маковейчика"!

Успінський піст у народі вважався найлегшим, оскільки природа рясно обдаровувала в цю пору соковитими дарами. 
Але це вже особисте...
На Сватівщині є свої традиції святкування  - це щорічний фестиваль народної творчості "Слобожанський Спас", відкриття котрого відбудеться завтра о 10 ранку. Тож запрошую долучитися своїх учнів і всіх охочих. Явка абсолютно добровільна. Якщо можете похизуватися красунею-вишиванкою, то прикрасьте навколишній простір українським орнаментом, бо ж у ньому закодоване добро. Адже з сьогоднішнім днем, за народними повір"ями, завершується літо, відлітають ластівки. Якось не віриться, що літо може кудись піти, на моєму термометрі 39+. Але природа розумніша за нас... До зустрічі завтра!)


Немає коментарів:

Дописати коментар