Фото

Фото

середа, 3 лютого 2016 р.

Доббі потребує допомоги від 9-класників


Шановні учні 9-А класу, Доббі перепрошує, що турбує Вас під час відпочинку, але він, готуючись до ДПА з української мови, розгубив майже всі розділові знаки в тексті диктанту. Тепер без Вашої допомоги йому не обійтися. Нижче розміщений текст. Його слід записати до зошита згідно з нормами пунктуації. Бажаю успіху!



ВОЛОДИМИР
Минало X століття. Київська Русь вступала у друге тисячо­ліття сильною, могутньою державою. Дружби з Київською Руссю дома­галися країни Європи й Азії. Досягши значних успіхів київський князь Володимир не мав наміру спочивати на лаврах. Життя дало йому не один гіркий урок і кожний з них робив його досвідченішим мудрішим. Багато друзів мала Русь та не бракувало й ворогів. Як зробити з них доброзич­ливих сусідів а можливо й друзів? Чи тільки мечем походами по­страхом?
Володимир раз по раз у тяжку хвилину подумки звертався до бабуні Ольги яка ще в дитинстві вчила його що не перемогти зло іншим злом. Треба вчитися перемагати його добром.
Лише згодом уже зрілим мужем  збагнув він мудрість бабусиних слів. Його батько князь Святослав бився з візантійським імператором на Балканах домагаючись миру з давнім суперником Київської Русі лезом меча. Володимир досяг миру з Візантією розширенням торгівлі запровадивши на Русі християнство яке сповідували греки. Приборкавши войовничість Візантії князь приборкав власну непримиренність гординю. Володимир розумів  що утвердження високого прекрасного  це теж боротьба зі злом. І тому почав будувати храми привчаючи до краси своїх синів  Святополка Мстислава та Ярослава мріючи щоб вони змагалися у доброзичливості не ворогували між собою (3 кн. «Скарби України», 187слів).

Немає коментарів:

Дописати коментар