Фото

Фото

середа, 3 лютого 2016 р.

Особливості вживання ЩО, ЯКИЙ і КОТРИЙ


Якось мені зробили зауваження, навіть виправили написане в одній поважній організації. Це було пов"язане із "правильністю" вживання займенників ЩО, ЯКИЙ і КОТРИЙ. Нібито я недоцільно вжила що замість який. Виявляється, що це типовий міф. Розвіймо його.
Що і який, котрий
Часом буває, що той чи інший автор у запалі боротьби за культуру вислову відходить від загальноприйнятих норм і забороняє або не рекомендує до вжитку цілком українське, цілком літературне слово чи словосполучення, керуючись тільки власними смаками. До цієї заборони прислухаються вчителі, лектори, журналісти, і тоді від багатьох людей доводиться чути, наприклад, таке: що стосується лише неживих предметів, а який  тільки людей. Рекомендують казати: „Учитель, який ходив з нами в подорож, дуже добре знав місцевість” і „Хата, що стояла край села, була дуже стара”.

Тим часом ні живе мовлення, ні красне письменство не дають жодних підстав для таких тверджень. І що, і який приєднують підрядні означальні речення незалежно від категорії живого й неживого: „В усій її позі, у тому кинутому далеко понад людей, що її оточували, погляді було стільки незалежності й зневаги, що здавалось, то сидить... якась королева із тьми середньовіччя, що зараз наказуватиме своїм джурам і челяді” (Б. Антоненко-Давидович); „У садочку вівчаря стрічає Дівчинонька, що його кохає” (М. Юрійчук).
Отже, займенники що і який цілком рівноправні, треба користуватися ними так, аби уникати тавтологічних побудов на зразок: „При в’їзді в село є щит, що (тут краще який) сповіщає про те, що село засноване понад п’ятсот років тому” (3 газ.). Займенник котрий у ролі сполучного слова вживається далеко рідше, бо поєднується, як правило, зі словами, що позначають відтинки часу (котра година) або виділяють щось чи когось: „Хтозна, котре з них має рацію” (Леся Українка).

Немає коментарів:

Дописати коментар