Фото

Фото

вівторок, 12 травня 2015 р.

Будемо чекати завтра

Сьогодні могли би бути відомі результати ЗНО з української мови та  літератури. Але сталося не так, як гадалося. За результатами статистично-математичних розрахунків Українським центром оцінювання якості освіти було запропоновано членам комісії встановити пороговий бал, що відповідає 25-ти тестовим балам. У цьому разі його б не подолали 13,3 % учасників зовнішнього незалежного оцінювання.Але члени експертної комісії після обговорення прийняли рішення знизити пороговий бал до 22-ох тестових балів, що дасть можливість його подолати 91,6 % учасників зовнішнього незалежного оцінювання.У зв"язку з цим  результати зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури будуть оголошені 13 травня. Значить, ще одна ніч і день.
Не знаю, що сказати з цього приводу. З одного боку, вважаю, що не вийде талановитого лікаря, інженера, авіатора з молодої людини, знання котрої з рідної мови нижчі за чверть завдань ЗНО. Але з іншого боку, слід зважити на те, що не весь матеріал ми мали змогу довчити до сесії. Спірні ж питання до тексту нам, малокомпетентним, зарахували як правильні, точніше "наближені до правильних". Та незважаючи на все це, вважаю, що зниження порогового рівня не доречне. Вибачте, випускники. Але вища освіта не повинна нівелюватися. А якщо людина наділена логічним мисленням, то чверть завдань ЗНО вона б подолала, навіть якщо має природниче чи матиматичне мислення.
 На думку пана Лікарчука, ажіотаж до цьогорічних  тестових питань( щодо тексту зокрема) був ініційований київськими та львівськими репетиторами. Що ж, я до них не належу. Нікому нічого не ґарантувала, працюю 9 років, маю вищу філологічну освіту, але для мене ці завдання теж лишилися таїною за сімома печатями. Тепер хвилююся за результати своїх вихованців, скажу Вам по секрету, не менше, ніж вони. Будемо чекати, вище залишу цікавинку почитати...  

Немає коментарів:

Дописати коментар